Černý bez je keř, které obsahuje velké množství tělu prospěšných látek. Můžete si z něj připravit sirup nebo si květy usušit na zimu a použít je na čaj. Bez potkáte téměř na každém rohu, je ale dobré ho natrhat na místech, která nejsou v blízkosti frekventované silnice. Zplodiny, které auta vylučují, mohou totiž bez snadno kontaminovat, a při jeho konzumaci byste tak tělu dodali látky, které pro něj nejsou zrovna příznivé.
Černý bez je plný vitaminů
Květy černého bezu obsahují vitaminy A. B, C, a také antioxidanty, silice a organické kyseliny. Tyto látky vám pomohou při nachlazení, bolestech v krku, zahlenění, migrénách, v horečce i na podporu imunity. Bez zároveň pomáhá vylučovat vodu z těla, takže je to skvělý pomocník při zánětech ledvin a jater. Květy a listy z černého bezu můžete nasušit a poté je jednoduše zalít vodou. Tímto způsobem si připravíte chutný čaj, který můžete popíjet po celou zimu. Z bezu také připravíte sirup, který lze pít ve formě limonády, přidávat do jiných tekutin, nebo užívat na lžičce.
Co je potřeba k přípravě bezového sirupu
Bezový sirup připravíte jednoduše. Stačí jen dodržovat zaručený postup přípravy, aby si výrobek zachoval maximum prospěšných látek. Pro opravdu silný bezový sirup si připravte 150 květů černého bezu. Květy dobře přeberte a odstraňte z nich nechtěný hmyz, ale neoplachujte je. Oplachováním byste je připravily i o hodnotný pyl. Dále budete potřebovat tři litry vody, tři citrony, které nemají chemicky ošetřenou kůru, šedesát gramů kyseliny citronové a tři kila cukru.
Postup přípravy sirupu
Do velkého hrnce vložte květy, zalijte je převařenou a vychladlou vodou. Přidejte na plátky nakrájené citrony a kyselinu citronovou. Tuto připravenou směs nechte celý den louhovat na chladném a tmavém místě. Následující den směs přeceďte a přisypte tři kila cukru. Hrnec přendejte na sporák a ohřívejte do bodu varu. Směs by se vám za žádnou cenu neměla vařit, protože byste se tak připravili o velké množství cenných látek. Po ohřátí tekutinu přelijte do sklenic, pevně uzavřete a uchovávejte na temném a chladném místě.
Foto: Shutterstock, zdroj: Blog.mountainroseherbs, BBCGoodFood