Všichni víme, že jídlo z fastfoodů není příliš zdravé. Ale přesto čas od času neodoláme, do toho svého oblíbeného si zajdeme a „zhřešíme“. Pokud milujete KFC, máme pro vás úžasnou zprávu. Jejich legendární křidýlka si připravíte i sami doma. Výsledek bude k nerozeznání.
Co budeme potřebovat?
- kuřecí křidýlka
- voda
- olej
- sušený zázvor
- červená paprika
- pepř
- sůl
- kajenský pepř
- strouhanka
Marináda
Každé křidýlko si rozřežeme na tři části. Všechna křidýlka vložíme do dostatečně hluboké nádoby, ve které je budeme marinovat. Marinádu si připravíme tak, že v míse smícháme 200 ml vody, 2 polévkové lžíce oleje, 2 lžičky sušeného zázvoru, 2 lžičky červené papriky, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžičku soli a 1 lžičku kajenského pepře. Směs důkladně promícháme. Poté marinádou zalijeme křidýlka a pořádně je namočíme. Nádobu zakryjeme potravinářskou folií a dáme do chladu (nejlépe lednice) na 24 hodin odpočívat.
Foto: Shutterstock
Strouhanka
V míse smícháme 500 gramů strouhanky, 2 lžičky červené papriky, 1 lžičku soli a 2-3 lžičky kajenského pepře. Důkladně promícháme. V této ochucené strouhance pak kuřecí křidýlka důkladně obalíme. Následně je naházíme do cedníku, se kterým zatřeseme, aby z křídel opadla veškerá přebytečná strouhanka. Cedník i s křídly pak ponoříme do dřezu napuštěného studenou vodou a necháme vodu vystoupat těsně nad křídla, aby byla celá zakrytá. Počkáme, dokud uvidíme unikat bublinky. Jakmile se hladina uklidní, cedník vyndáme a vyklepeme. Křidýlka pak ještě jednou důkladně obalíme ve strouhance a opět přemístíme do cedníku (suchého), s kterým ještě párkrát zatřeseme.
Smažení
Do vyššího hrnce nalijeme 1 až 1,5 litru oleje, který přivedeme k varu. Následně plamen snížíme na střední teplotu a opatrně po jednom vkládáme křídla do hrnce. Křidýlka necháme vařit 8 – 10 minut. Pak křidýlka postupně vyndáváme a odkládáme na ubrousek, který pohltí přebytečný olej. Jakmile trochu vychladnou, můžeme podávat.
Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube