Domácí tavený sýr, jak ho dělá Láďa Hruška. Mnohem chutnější než z obchodu

Zajímalo by vás, jak na chutný, levný a rychlý tavený sýr bez éček a konzervantů? Legendární „lidový“ kuchař Láďa Hruška vás to naučí. A potřebovat budete jen čtyři základní suroviny!

Co si nachystat?

  • 1 tvaroh (250 g) v pozlátku, nikoliv ve vaničce
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 1 cm silný plátek másla
  • sůl

Jak si velice snadno vyrobit domácí tavený sýr?

Tvaroh vyklopíme do misky, rozmačkáme vidličkou a dle svých chutí a preferencí osolíme. Přidáme lžičku jedlé sody, pořádně promícháme a necháme při pokojové teplotě 10 minut uležet. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme 1 cm silný plátek másla. Máslo přilijeme k tvarohu, pořádně zamícháme a celou misku vložíme na půl hodinky do lednice. Kdo chce sýr ozvláštnit, může pak do něj vmíchat cokoliv, co mu chutná. Bylinky, česnek nebo na malinké kousíčky nakrájenou šunku.

Foto: Shutterstock

Historie taveného sýra

První tavený sýr byl vyroben roku 1911 ve Švýcarsku. Důvodem bylo prodloužit sýrům trvanlivost, zejména při lodním exportu do dalekého zahraničí. Původně se nebalil do trojúhelníčků, ale do pergamenu a plechových krabiček. S dělením na trojúhelníčky přišli Švýcaři až po 1. světové válce. V Československu byl první tavený sýr vyroben roku 1923 firmou Bloch ve Vodňanech.

Je tavený sýr zdravý?

Není sýr jako sýr. Ten tavený je až příliš slaný a tučný na to, aby se dal považovat za zdravý. Při jeho nadměrném příjmu dokonce může docházet k odvádění vápníku z kostí. To neznamená, že už si ho nikdy nemůžete dopřát, jen by to pro jistotu nemělo být na denní bázi. Raději dejte přednost sýrům čerstvým. A když už máte chuť na tavený, tak alespoň na etiketě zkontrolujte, jestli si skutečně kupujete sýrový tavený výrobek (ten obsahuje alespoň 50 % sýra) nebo pouze sýrovou pochoutku, ve které je méně než 50 % sýra.  

Foto: Shutterstock, zdroj: tn.nova.cz, vimcojim.cz, idnes.cz, Recepty