Domácí zázvorový sirup by v zimě neměl chybět v žádné domácnosti. Vyrobíte ho snadno a je to skvělý dárek

Je úžasný do osvěžujících letních drinků, ale i teplých čajů nebo horké vody. Řeč je o zázvorovém sirupu, který si velmi snadno můžete vyrobit doma a obdarovat s ním třeba své blízké.

Zázvorový sirup nabitý vitamíny

Pokud právě přemýšlíte nad dárkem k Vánocům pro rodinu nebo své známé, zázvorový sirup je dobrá volba. Zázvor a jeho pozitivní působení na zdraví každý ocení hlavně teď na podzim a v zimě. Jeho protizánětlivé účinky, bojující s virózami, jsou všeobecně známé. Zázvor má v sobě navíc velké množství tolik potřebného vitamínu C. Zázvorový sirup vám vydrží dlouho a skvěle díky němu ozvláštníte svůj jídelníček. Zajímá vás, jak ho vyrobit? Je to snadné.

Co budete potřebovat a jaký je postup

Na zázvorový sirup si kromě zázvoru připravte také cukr, citron a vodu. Citron se přidává především z toho důvodu, že společně s cukrem prodlužuje trvanlivost sirupu. Kilo krupicového cukru (můžete použít i třtinový) nasypejte do hrnce, přidejte půl litru vody a 120 gramů oloupaného a na plátky nakrájeného zázvoru. Zázvor můžete také nastrouhat, aby byl sirup více pikantní. Vařte po dobu alespoň 15 minut. Po uplynutí této doby odstavte a přimíchejte šťávu ze dvou citronů. Po vychladnutí můžete přecedit a nalít do umytých lahví. 

Foto: Shutterstock

Verze pro odvážné

Chcete-li docílit toho, aby měl váš sirup opravdu pořádný říz, máte dvě možnosti. Můžete do něj při vaření přidat špetku kajenského pepře, což je varianta vhodná pro milovníky ostrých jídel. Nebo je možné získat ze zázvoru co nejvíc tím, že ho vylouhujete. Jak na to? Vařte vodu, zázvor a citron na mírném ohni přibližně po dobu 15 minut a poté nechte louhovat klidně až 24 hodin. Po uplynutí této doby sirup přeceďte, přidejte cukr, přiveďte znovu k varu a povařte asi 10 minut. Nechte vychladnout a zabiják všech viróz je na světě!

Foto: Shutterstock, zdroj: Tammycirceo, thespruceeats