Máte rádi různé bramborové placky a bramboráky? Vyzkoušejte domažlický bramborák, jehož jedinečnou chutí budete překvapeni!
Možná jste, stejně jako většina lidí, zvyklí bramboráky smažit. Věděli jste ale, že jdou připravit i v troubě? Právě tak se připravuje domažlický bramborák a věřte, že se jedná o naprostou lahůdku, která vám ušetří čas, který byste jinak museli strávit smažením u plotny.
Kynutý bramborák, jak ho neznáte
Domažlický bramborák má nejen jiný způsob přípravy, ale také se do něj dávají trochu jiné ingredience, než jste u klasických bramboráků zvyklí. Tento totiž navíc potřebuje kvasnice a škvarky. Možná ho budete znát pod názvem chudobnica nebo bramborová buchta. Je vyšší a je kynutý, což z něj dělá sytý pokrm. Jeho příprava však není nijak složitá. Spočívá ve smíchání ingrediencí a přidání kvásku. Následně se nechá vykynout v zapékací nádobě, ve které se potom rovnou peče.
Recept je jednoduchý a výsledek stojí za to
Pokud jsme vás nalákali a rádi byste tento pokrm otestovali ve vaší rodině, můžeme jít směle na to. Připravte si půl kila nastrouhaných syrových brambor, půl kila vařených brambor, dvě vejce, dva utřené stroužky česneku, 200 gramů nasekaných škvarků, sůl, pepř a majoránku, která je jeho nezbytnou součástí. Vše smíchejte dohromady a přidejte kvásek připravený z droždí, mléka a cukru. Směs nalijte do předem vymazaného pekáčku a nechte vykynout na dvojnásobek své původní velikosti. Pečte při teplotě 190 °C dozlatova.
Takto připravený bramborák nejvíce chutná s kyselou okurkou nebo jinou nakládanou zeleninou. Výborný je s naloženými cibulkami, červenou řepou nebo s houbami ve sladkokyselém nálevu. Je to ideální pokrm třeba na chalupu nebo jako doplněk ke grilování.
Foto: Shutterstock, zdroj: TopRecepty