Pokrmy připravené ze sezónního čerstvého ovoce patří mezi ty nejlepší dezerty, na jakých si můžete pochutnat. Vyzkoušejte tento švestkový koláč a prospějete i svému zdraví.
Přírodní antioxidant
Švestky jsou vynikajícím ovocem, které se konzumuje čerstvé, v podobě povidel, ale i sušené. Ve své sušené podobě díky obsahu pektinu dokonce pomáhají tvořit endorfiny, známé hormony štěstí. Čerstvé švestky působí jako antioxidanty a jsou zdrojem mnoha vitamínů, především skupiny B. Posilují nervový systém a působí proti stresu. Sezóna švestek začíná koncem srpna, ale smlsnout si na nich můžete i během podzimu. Upečte si spolu s námi lahodný koláč z čerstvých švestek.
Připravte si těsto a sníh
Na těsto budete potřebovat 400 g hladké mouky, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 100 g cukru krystal, 200 gramů másla, 4 žloutky a špetku soli. Smíchejte všechny ingredience v těsto, asi 2/3 oddělte, obě části zabalte do potravinové fólie a vložte na půl hodiny do mrazáku. Připravte si sníh ze čtyř bílků a půl lžičky citronové šťávy. Do vzniklé pěny pomalu zašlehejte 150 gramů cukru krystal a balíček vanilkového cukru. Nakonec vmíchejte 1 lžíci škrobu.
Postupné vrstvení se zaslouží o křehkost koláče
Do vyšší formy vyložené pečícím papírem nastrouhejte větší část těsta, lehce přimáčkněte a posypejte rovnoměrně dvěma lžícemi krupice. Vypeckované švestky rozpulte a vložte je na těsto dužinou nahoru. Přidejte skořicový cukr a celý pekáč se švestkami nyní přikryjte ušlehaným sněhem. Nakonec posypejte nastrouhanou druhou částí těsta z mrazáku. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 50 minut.
Tento recept se možná zdá na první pohled trochu složitý, ale hravě ho zvládne každý. Čas strávený jeho přípravou se vám vrátí v podobě vynikajícího křehkého koláče, jehož chutí budete vy i vaše rodina ohromeni. Nechte si chutnat!
Foto: Shutterstock, zdroj: Tasteofhome, Allrecipes