Sezóna ostružin je v plném proudu a na každém rohu můžete najít keře obsypané lahodnými tmavými plody, které tělu dodají velké množství živin a minerálních látek. Ostružiny obsahují flavonoidy, což jsou důležité antioxidanty podporující imunitní a kardiovaskulární systém. Zároveň jsou plné vitaminu C, vitaminu E a nechybí jim ani vápník, hořčík a draslík. Ostružiny přináší v létě příjemné osvěžení, kterého se nemusíte bát ani v případě, že si udržujete postavu do plavek. Obsahují totiž pouhých 44 kalorií. Ostružiny můžete jíst natrhané přímo z keře, nebo si z nich můžete připravit skvělý moučník. Jeden recept na vynikající ostružinový koláč tu pro vás máme.
Ingredience na přípravu koláče
Ostružiny skvěle chutnají snad všude. Specifickou chuť dodají bublanině, muffinům nebo nepečeným dezertům se zakysanou smetanou. My vám přinášíme fantastický recept na ostružinový koláč s drobenkou. Co k němu budete potřebovat? Na přípravu těsta si připravte 250 gramů hladké mouky, 150 gramů másla, 100 gramů cukru, 125 mililitrů kefíru, prášek do pečiva, 3 vejce a 250 gramů ostružin. Na drobenku budete potřebovat 150 gramů hladké mouky, 100 gramů cukru a 100 gramů másla.
Foto: Freepik
Příprava ostružinového koláče
Pokud máte všechny ingredience připravené, můžete se pustit rovnou do těsta. V míse si nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny, přimíchejte mouku s práškem do pečiva a nakonec přidejte rozpuštěné máslo a kefír. Polovinu těsta vlijte do připravené formy, navršte na ni opláchnuté ostružiny a ty přikryjte druhou polovinou těsta. Nyní si připravte drobenku, kdy máslo, mouku a cukr promnete prsty a posypete jimi těsto. Plech s těstem vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte zhruba 45 minut, podle vaší trouby. To, jestli je koláč upečený zjistíte tak, že do koláče zapíchnete špejli a pokud se na ní neuchytne žádné těsto, je už hotový.
Foot: Shutterstock, zdroj: thehappyfoodie, TasteofHome