Není štrúdl jako štrúdl. Ten, který si připravíte z vlastního jogurtového těsta, je lahodný, křehký a velmi snadný na přípravu. Poradíme vám, jak na to.
Upečte si lahodný dezert, po kterém se zapráší. Úžasná vůně skořice, sladká šťavnatá jablka, křupavé ořechy a vynikající těsto. Přesně takový bude váš štrúdl, který si velmi snadno můžete celý upéct doma.
Co budete potřebovat na jogurtové těsto
Na přípravu těsta si připravte 300 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 125 g másla, 1 vejce a špetku soli. Těsto si udělejte s předstihem, protože je potřeba, aby alespoň jednu hodinu, ideálně dvě, odpočívalo v lednici. Mouku prosejte na vál a přidejte špetku soli. Udělejte v mouce důlek a rozklepněte do něj vejce. Přidejte jogurt a máslo nakrájené na kousky. Vypracujte si hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1-2 hodiny do lednice. Mezitím si můžete nachystat náplň.
Jak připravit fantastickou náplň do štrúdlu
Na náplň budete potřebovat cca 8 nastrouhaných jablek, 8 lžic třtinového cukru, hrst vlašských ořechů, hrst rozinek, lžíci skořice a 8 lžic strouhanky. Vše smíchejte dohromady. Jsou-li vaše jablka hodně šťavnatá, trošku je vymačkejte. Rozinky můžete předem namočit do rumu a ořechy lehce opražit na pánvi. Ingredience tak získají výraznější chuť a váš štrúdl bude ještě lahodnější.
Po 30 minutách máte fenomenální štrúdl na stole
Těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu z nich vyválejte na plát o tloušťce 2 až 3 mm. Po celém středu nasypejte polovinu strouhanky a na ní rozprostřete připravenou náplň. Přes náplň přehněte jednu a druhou stranu těsta a okraje spojte a ohněte. Štrúdl otočte spojem dolů, vložte na plech s pečícím papírem a potřete rozpuštěným máslem. Totéž udělejte s druhou polovinou těsta.
Plech s dvěma štrúdly vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Takto připravený štrúdl se peče přibližně 25 – 30 minut. Až bude dozlatova upečený, můžete plech vyndat a štrúdly posypat moučkovým cukrem. Přejeme vám dobrou chuť!
Foto: Shutterstock, zdroj: ApetitOnline, Toprecepty