Fish & Chips jsou britským klenotem. Z jaké ryby chutnají nejlépe

“Britové si údajně u jídla nikdy nepopřejí dobrou chuť, protože k tomu není důvod…” O britské kuchyni jsme jistě slyšeli mnoho podobných vtipů i nelichotivých poznámek. Nicméně, co se týče klasické britské pochoutky fish and chips (ryba a hranolky), na tu může být britský národ právem hrdý. Však kdo by také odolal křupavému smaženému jídlu, které nejen že dobře chutná, ale navíc je i snadné na přípravu?

Mastná ryba zabalená v novinách

Dle historiků si první stánek s tímto tradičním pokrmem otevřel Joseph Malin někdy kolem roku 1860. Jednalo se o židovského imigranta, který přijel do Londýna z východní Evropy. Stejný kiosek si v této době otevřel také John Lees ve městě Mossley v hrabství Lancashire. Dnes už takových stánků potkáte po celé Británii spousty. Dříve se smažená ryba s hranolky balila do kornoutu ze starých novin. Později se od toho upustilo na základě hygienických opatření. Nicméně, některé podniky si nechávají dělat papírové kornouty tak, aby vyhovovaly hygienickým normám a zároveň vypadaly jako potištěné novinové stránky. Díky tomuto nápadu si můžete dopřát fish and chips ve stejném stylu, jako si jej dávali lidé už v předminulém století.

Udělejte si domácí fish & chips

Ingredience:

  • 700 g filetů z tresky (použít můžete jakoukoliv bělomasou rybu)
  • 4 ks větších brambor
  • 135 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 250 ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 1 l oleje na smažení

Foto: Shutterstock

Postup

Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky a umístěte je do mísy se studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené. V další míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř. Poté do směsi rozklepněte vejce a nalijte mléko. Vše promíchejte tak, aby vznikla kompaktní hmota, kterou následně nechejte 20 minut odpočinout.

Ve fritéze, popřípadě v hrnci, si rozehřejte olej. Sceďte a osušte nakrájené hranolky a dejte je smažit zhruba na 5 minut dokud nezměknou. Jakmile je z oleje vyndáte, nechejte je okapat na papírové utěrce. Mezitím, co budou hranolky odpočívat, obalte rybí filety v připraveném těstíčku a dejte je smažit na tak dlouho, aby získaly zlatavou barvu. Po usmažení filet, dejte znovu smažit hranolky. Po dvou minutách smažení budou už dostatečně křupavé na to, abyste je mohli podávat.

Doporučená forma podávání je jen tak se solí, s tatarskou omáčkou nebo sladovým octem. Nezapomeňte pokrm dozdobit čtvrtkou citronu.

Co s přebytky a jak se dají znovu ohřát?

Pokud vám něco zbyde, je ideální vše zabalit do papírové utěrky a uložit do dózy s víčkem. V lednici vám hotová ryba s hranolky vydrží až tři dny. K opětovnému ohřevu jídlo raději osmahněte na pánvi. Na mikrovlnnou troubu v tomto případě zapomeňte – smažená pochoutka chutná nejlíp, když je křupavá a o tu křupavost byste ohříváním v mikrovlnce přišli.

Foto: Shutterstock, zdroj: allrecipes, thespruceeats, wikipedia