Klasický guláš patří mezi velké lahůdky a jen v málokteré české rodině chybí recept na jeho přípravu. Je jednoduchý, ale zabere hodně času. Aby váš guláš chutnal výtečně, je potřeba, aby maso bylo na závěr měkké a křehké. Patříte k těm, co sahají po změkčujících solích? Už nemusíte, existuje totiž přírodní ovocná přísada. Přidejte ji do guláše a maso se vám samo rozplyne na jazyku.
Marináda s kousky ananasu
O ananasu se právem říká, že pokrmy, do kterých se přidá, pozvedne na luxusní speciality. Přestože si ho spojujeme se sladkými dobrotami, hodí se i do slaných jídel. K jeho nejvýznamnějším složkám patří bromelain, který podporuje trávení. Tento enzym v těle rozkládá bílkoviny a v guláši proto může působit jako skvělé změkčovadlo hovězího a vepřového masa. Chcete-li sílu ananasu vyzkoušet, připravte si před vařením marinádu s kousky ananasu a maso do ní naložte. Bílkoviny se v marinádě lehce naruší a maso postupně změkne.
Při přípravě masa na guláš však nikdy neopomíjejte tyto principy. V první řadě musí být maso řezáno podél vláken. Také ho nesolte příliš brzy, aby se nestalo gumovým.
Guláš správně zahustěte
Každá kuchařka chce mít ten nejchutnější gulaš a každá také ví, že se vyplatí dát si záležet na základu. Tady platí pravidlo „kolik masa, tolik cibule“. Nejprve restujte cibuli na sádle na mírném ohni. Dopřejte si čas a opečte ji opravdu dozlatova. Během tohoto procesu cibule zkaramelizuje. Teprve potom přidejte k cibuli maso a pokračujte dušením na mírném ohni. Cibule se postupně rozvaří a spolu se šťávou z masa vytvoří hustou omáčku, kterou podle potřeby můžete naředit vývarem.
Pokud nejste spokojeni s výsledkem a vaše omáčka není moc hustá, můžete použít jako zahušťovadlo bramboru. Nastrouhejte ji na jemném struhadle a přidejte do vařícího se guláše. Chuťově ji ve výsledném guláši téměř nepoznáte a bramborový škrob je poměrně zdravou variantou zahuštění. Na závěr do guláše můžeme přidat rajčatový protlak a dochutit solí a pepřem. Jako přílohu si můžete zvolit knedlík nebo chleba.
Foto: Shutterstock, zdroj: emeals, DaffodilKitchen