Ideální teplotu v lednici zná málokdo. Měli byste to ale znát

Lednici většina z nás bere jako samozřejmost. Když si ji kupujeme novou, prostě ji jen vybalíme, vyndáme z krabice, zastrčíme do zásuvky a absolutně neřešíme, na kolik je nastavená teplota v lednici a mrazáku. Výrobci ji většinou nastavují správně, ale nikdy není od věci si tu svoji lednici zkontrolovat. Protože ideální teplota je nesmírně důležitá.

Jaká teplota by měla panovat v ledničce?

Optimální teplota v lednici jsou 4 °C. Když je teplota vyšší, potraviny se rychleji kazí. Teplota v lednici by rozhodně neměla přesáhnout nikdy 8 °C, to si zahráváte se svým zdravím. Když ovšem teplotu pro jistotu nastavíte nižší než 4 °C, hrozí přemražení. Potraviny namrzají a znehodnocují se. Navíc bude lednice zbytečně hlučnější.

Teplota v lednici samozřejmě kolísá, také je v různých částech lednice rozdílná. Proto se často doporučovaná teplota uvádí od 0 °C do 4 °C. Aby byla teplota co nejstabilnější, měli bychom se vyvarovat dlouhého postávání před lednicí a také jejího umístění do blízkosti zdrojů tepla jako je trouba, myčka nebo topení.

Jak skladovat jídlo v lednici?

Teplota v jednotlivých částech lednice se liší, ale to nevadí, právě toto zjištění nám pomůže rozmístit potraviny co nejlépe. Na vrchních policích je vždy o něco tepleji než ve spodní části ledničky. Proto do ní patří hotové pokrmy, které jsou připraveny k rychlé spotřebě. Polévky, zbytky hotových jídel, zákusky, chlebíčky. Do střední části ukládejte masné a mléčné produkty. Dospod čerstvé maso a ryby. A do šuplíků ovoce a zeleninu.

Foto: Shutterstock

Jak udržet správnou teplotu v lednici?

  • Do lednice nepatří teplé, ani horké jídlo.
  • Lednice by měla být naplněná maximálně do 70 %.
  • Lednice ani mrazák by neměly být dlouho otevřené.
  • Lednice by neměla být umístěna v blízkosti zdrojů tepla.

A jak nastavit mrazák?

Ideální teplota v mrazáku by se měla pohybovat okolo -18 °C. Už od roku 1989 je tato teplota považována za minimální k úplnému zmrazení potravin. Je vhodná k uchování potravin ve zmrzlém stavu po dobu několika týdnů či měsíců.

Foto: Shutterstock, zdroj: RealSimple, Consumerreports