Máte rádi jahody a chtěli byste, aby vám vydržely čerstvé co nejdéle? Skladujte je podle našich rad a vyzkoušejte jeden ověřený trik. Díky tomu si budete moci na slaďoučkém ovoci pochutnávat klidně až dva týdny.
Na české jahody si ještě počkáme
Málokdo dokáže odolat krásným červeným jahodám. Nejlepší je nákup od českých farmářů, ale na to si musíme ještě nějakou dobu počkat. Není totiž nic lepšího, než si pochutnat na právě utržených čerstvých plodech. I v supermarketech však můžete na jahody narazit. Jedná se nejčastěji o dovozy ze Španělska nebo Maroka. Pokud se k vám dostane větší množství jahod, které nemůžete sníst najednou, jistě uděláte cokoliv proto, aby se vám nezkazily. Poradíme vám, jak je skladovat, aby vám vydržely čerstvé co nejdéle.
Jak správně skladovat jahody
Při skladování jahod dělá mnoho lidí chyby, kvůli kterým se jim velmi rychle zkazí. Rozměklé, otlučené a jinak pokažené jahody ihned odstraňte. Začaly by plesnivět a pomalu by plíseň nebo hniloba napadla i zdravé kousky. Jahody ponechte vcelku se zelenou částí. Předem je buď neumývejte vůbec, nebo je po mytí pořádně vysušte. Umístěte jahody do dostatečně velké nádoby, aby neležely na sobě. Nepoužívejte žádná těsná víka, k jahodám musí jít vzduch. Jahody vždy uskladňujte v lednici.
Foto: Shutterstock
Ocet prodlouží jahodám život
O zázračných účincích octa jste již určitě jistě slyšeli. Používá se na odstranění vodního kamene i čištění různých povrchů. Pomáhá v kuchyni a pomůže vám také k tomu, aby vaše jahody vydržely déle čerstvé.
Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:2 a získáte tím roztok, který dokáže zlikvidovat bakterie. Máčejte jahody v této octové vodě po dobu 10 minut. Dejte si pozor, aby voda nebyla teplá a aby se v octové vodě máčely jen tvrdé zdravé plody. Důležité je, abyste je po máčení důkladně osušili, což vám zabere spoustu času. Rozhodně se vám to ale vyplatí.
Foto: Shutterstock, zdroj: TheKitchn, seriouseats