Vejce jsou jednou z nejpozoruhodnějších potravin. Obsahují totiž téměř každou živinu, kterou potřebujeme. Bílkoviny, tuky, vitamíny, dokonce i antioxidanty. Vejce působí blahodárně na srdce a zrak. Zasytí, přitom mají nízký obsah kalorií. Jenže jednu nevýhodu přeci jen mají. Každé vejce se jednou zkazí. Jak zařídit, aby vejce vydržela čerstvá co nejdéle?
Vodní sklo
Osvědčenou metodou je nakládání vajec do tzv. vodního skla. Jde o roztok křemičitanu sodného. Vodní sklo s vodou smícháme v poměru 1:10. Perfektně čistá, vodou omytá vejce, naskládáme do sklenice a zalijeme roztokem tak, ať jsou vajíčka zcela ponořena. Sklenici zavíčkujeme a uložíme do chladu a temna. Vejce ve vodním skle vydrží 8-9 měsíců.
Hašené vápno
Vajíčka naskládejte do pětilitrových láhví, na povrch dejte kus vápna a sklenici po okraj zalijte studenou vodou. Hrdlo překryjte celofánem a pevně zavažte. Vejce skladujte ve tmě a chladu.

Jak mrazit vejce?
Vejce mrazit můžete, ale je třeba dodržet pár zásad. Vejce nesmíte zmrazit celé. Je třeba ho rozklepnout a oddělit žloutky a bílky. Bílky zmrazujte bez přísad, žloutek rozmíchejte s dvěma procenty soli nebo pěti procenty cukru. Mrazit je můžete v tvořítkách na led.
Jak skladovat vejce v lednici?
Vajíčka nedávejte do dvířek, ale co nejblíže k zadní stěně lednice. Otočte je v kartonu špičkou dolů, protože právě tak budou vejce přijímat co nejvíce kyslíku. Pokud ovšem „sušíte“ vejce v lednici déle než 10 dní, otočte je zase nazpět, aby vám žloutek nepřischl ke skořápce.
Moderní naděje na obzoru?
Vědci z Louisianské státní univerzity objevili převratnou metodu. K prodloužení trvanlivosti vajec se bude používat chitosan, přírodní složka z krunýřů korýšů. Chitosan vytváří ochranný povlak, a tím zamezuje ztrátě vlhkosti a chrání vejce před bakteriemi. Vejce by tak mělo vydržet dokonce i při pokojové teplotě čerstvé 7 týdnů.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Slepicar, Ceskatelevize, Prostreno, Valleyfoodstorage