Blíží se nám Vánoce, tedy zlaté období vlašských ořechů. V mnoha domácnostech se po večerech u televize bude ozývat rytmické louskání ořechů do vánočního cukroví. My vám poradíme, jak ořechy louskat s co nejmenším úsilím. Případně jak je nalouskat, pokud zrovna doma nemáte louskáček.
Jak vylouskat ořechy bez práce?
Bez práce sice nejsou koláče, ale proč si dřinu trošku nezjednodušit? Louskání ořechů je namáhavé, zdlouhavé a dost často si z něj odneseme puchýře. Existuje však způsob, jak dostat jádra ze skořápek příjemnější cestou.
Uvařte ořechy ve vodě
Vlašské ořechy vložte do velkého hrnce, zalijte je vodou a přiveďte k varu. Nechtě vařit asi 5 minut. Pak horkou vodu slijte a ořechy propláchněte studenou vodou, aby se ochladily. Skořápky jsou díky pobytu v horké vodě tak měkké, že jdou rozloupnout pouze prsty nebo za použití minimální námahy i louskáčkem. Navíc v tomto stavu vydrží několik hodin!
Louskání pomocí kladiva
Ořechy rozprostřete po rovném povrchu a zakryjte je starým ručníkem nebo utěrkou. Pomocí kladívka nebo paličky na maso je naklepávejte. Díky zakrytí vám nebudou skořápky létat po celé kuchyni. Pak ručník sundejte a oddělte jádra od skořápek.
Louskání pomocí nožíku
Moje maminka ořechy louskala vždy jen pomocí nožíku. Vezmete si na pomoc tenký nožík. Hrot čepele zasunete mezi dvě poloviny skořápky na vrcholu ořechu, jemně nožík pootočíte, jako byste páčili, a ořech se vám otevře. Postup můžete zhlédnout na videu uvedeném dole ve zdrojích.
Jak ořechy skladovat?
No a když už máte vylouskáno, tak se zaměřte i na správné skladování, ať vám ořechy vydrží co nejdéle. Jádra nechte před skladováním řádně vyschnout. Vlhkost by totiž mohla vést ke vzniku plísně. Ořechy skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě, kde teplota nepřesahuje 20 °C. Ořechy v lednici vydrží půl roku, v mrazáku rok. Jen pozor, rády přebírají odér z ostatních potravin.
Foto: Shutterstock, zdroj: Nasezahrada, YouTube, Rhythmsofplay, Foodrepublic