„An apple a day keeps the doctor away.“ praví anglosaské přísloví. To znamená, že jedno jablko denně drží doktora daleko. Je to pravda? V čem jsou jablka výjimečná? A kolik jich denně můžeme a máme vlastně sníst?
Jablka? Malý velký zázrak
Jablka se řadí mezi nejoblíbenější ovoce nejen u nás, ale i ve světě. Mají vysoký obsah vlákniny, vitamínu C, draslíku a různých antioxidantů. Jsou syté, přitom nízkokalorické. Jablka udržují hladinu cukru v krvi i cholesterolu, prospívají srdci a působí proti některým druhům rakoviny. Jejich dvě klíčové vlastnosti, vysoký obsah vlákniny a minimum kalorií, z nich navíc činí potravinu vhodnou pro hubnutí.
Co praví věda?
Na každém šprochu pravdy trochu, ale jak se k problematice konzumace jablek staví věda? Z vědeckých výzkumů z Číny víme, že lidé středního věku s vysokým krevním tlakem, kteří snědli 3-4 jablka týdně, snížili pravděpodobnosti předčasného úmrtí až o 39 % oproti lidem, kteří jablka nejedli. Americká studie ukázala, že lidé, kteří jedli každý den dvě jablka, významně snížili hladinu cholesterolu. Výzkum z Austrálie, který probíhal 14 let, prokázal, že ženy, které jedly jedno jablko denně po tuto dobu, snížily šanci na smrt až o 35 %.

Jak jablka jíst?
Pokud konzumujeme jablko syrové, potřebujeme sníst slupku i dužinu, proto ho neloupejte. Obě části obsahují pro nás důležité látky, které přispívají ke zdravému fungování celého organismu. Dobrou zprávou ovšem je, že když jablka uvaříte, upečete nebo jakkoliv upravíte, ještě pořád si zachovávají maximum látek.
Tak kolik?
Názory se různí. Tím ideálním dávkováním klidně může být jedno jablko denně, tím nic nezkazíte, na druhou stranu tým čínských vědců zjistil, že největší přínos pro zdraví údajně mají 3-4 jablka týdně. Tak či tak, rozhodně na jablka nezapomínejte a zařaďte je do jídelníčku. Společně s dalším ovocem a zeleninou.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, BBC.co.uk, NYPost,Prostreno