Jak snadno poznat stará vejce. Po tomto testu je můžete použít

Už dávno je vyvráceno tvrzení, že vejce jsou nebezpečná kvůli zvyšování hladiny cholesterolu. Pokud si je dopřáváte v rozumné míře, můžete svému organismu tak akorát přilepšit. Na vejcích jsou úplně nejlepší bílkoviny, které tvoří 12,6 % jedlé části vejce. Ale potěší nás také vitamíny A, B, E, K a kyselina listová, selen, hořčík a vápník. Abyste však z vajec přijali co nejvíce prospěšných živin, měli byste je kupovat a vařit co nejčerstvější.

Jaká vejce koupit?

V obchodě se snažte na obalu vajec vystopovat to nejdůležitější, tedy datum balení, nikoliv datum spotřeby. To vám o stáří vajec podá tu nejcennější informaci. Úplně nejlépe samozřejmě uděláte, když seženete vejce slepic z volného chovu, ale pokud tuto možnost nemáte, naučíme se společně ověřit alespoň stáří vajec, která jste v obchodě nakoupili.

Vložte vejce do vody

Každé vejce má v sobě tzv. vzduchovou kapsu. Čím je vejce čerstvější, tím je vzduchová kapsa menší, čím je starší, tím je větší. Jak na tom vejce ve skutečnosti je, odhalíme pomocí jednoduchého testu. Budete k němu potřebovat pouze sklenici naplněnou vodou.

Vejce opatrně ponořte do sklenice plné vody. Tedy ne úplně plné, berme v potaz Archimédův zákon.

  • Čerstvé vejce klesne úplně ke dnu a ustálí se v horizontální poloze.
  • Středně staré vejce se bude jemně nadnášet u dna v diagonální poloze.
  • Staré vejce bude vertikálně plout těsně pod hladinou.

Foto: Shutterstock

Určení stáří vajec po rozklepnutí

Hodně pomůže také, když vajíčko rozklepnete na talířek. Čerstvé vejce má pěkně nadýchaný žloutek a kompaktní hustý bílek. U ne až tak čerstvého vejce je žloutek o něco placatější a také bílek se více rozteče. Staré vejce má žloutek prakticky placatý a bílek nepřirozeně vodový.

Jaké zdravotní benefity přiměřená pravidelná konzumace vajec přináší?

  • Silné svaly. Vejce obsahují protein, který udržuje a opravuje tělesné tkáně včetně svalů.
  • Bystrý mozek. Ve vejcích najdeme vitamíny a minerály, které jsou nezbytné pro efektivní fungování mozku i celé nervové soustavy.
  • Imunita. Selen a vitamíny A a B-12 pomáhají imunitnímu systému zdárně vykonávat jeho funkci.
  • Těhotenství. Vejce obsahují kyselinu listovou, ta je v těhotenství i v období před ním doporučována, pomáhá totiž předcházet některým vrozeným vadám.
  • Zdravé oči. Lutein a Zeaxantin ve vejcích pomáhají předcházet makulární degeneraci, která je hlavní příčinou slepoty ve starším věku.
  • Hebká pokožka. Vitamíny a minerály, kterými se vejce mohou chlubit, působí blahodárně na pokožku a zabraňují rozpadu tělesných tkání.
  • Hubnutí. Vejce jsou díky proteinu velice sytá. Proto po jejich konzumaci dochází ke snížení nutkání opět jíst, tudíž také ke snížení celkově přijatého počtu kalorií.
Zdroj:YouTube

Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube, Medicalnewstoday, SouthernLiving