Pokud si chcete připravit pokrm z jater, je potřeba je důkladně očistit. Víte jak na to? Poradíme vám, jak je jednoduše zbavit nečistot a připravit z nich naprosto delikátní pokrmy.
Co obsahují játra
Játra mají sice funkci filtrovat toxiny a odpadní látky z těla ven, zároveň jsou však velmi bohatým zdrojem železa, vitamínu A a mnoha vitamínů skupiny B. Chcete-li je využít v kuchyni, musíte dbát na jejich pečlivé čištění. Jak ho dosáhnout?
Čištění je základ
Opláchněte játra nejdříve pod studenou vodou a nechejte je okapat na sítku. Pokud mají na sobě tenkou blánu, odřízněte ji. Zbavte se ostrým nožem i žluči, cév a tukových částí, které na játrech mnohdy zůstávají. Když byste je tam nechali, mohly by vám játra při přípravě jídla zhořknout. Toužíte-li po jemnější chuti a vadí-li vám jejich železitá příchuť, namočte je alespoň na jednu hodinu do mléka.
Aby játra byla delikátní
Jak připravit játra tak, aby byla hotovou pochoutkou? S játry se musí zacházet opatrně a dodržovat několik zásadních postupů, aby byla opravdu lahodná. Důležité je předem nesolit. Pokud byste játra solili před jejich tepelnou úpravou, byla by suchá a ztvrdla by. Solte tedy až hotový pokrm. Játra nikdy neopékejte na příliš vysokou teplotu. Jsou jemná a vysoké teploty je vysuší. Vždy používejte maximálně střední plamen. A co z jater připravit?
Paštiky, knedlíčky i játra na grilu
Játra mají v kuchyni široké zastoupení. Můžete si z nich připravit knedlíčky do polévky, které se hodí i k zamražení. Skvělé jsou paštiky z jater. Někdo si pochutnává na klasických restovaných játrech na cibulce. Přidávají se do různých omáček i do guláše. Ať si z nich budete připravovat jakýkoliv pokrm, dodáte díky nim svému tělu prospěšné vitamíny. A jestli si je připravíte podle našich rad, náramně si na nich zároveň pochutnáte.
Foto: Shutterstock, zdroj: Themeateater, Offallygoodcooking, Apetitonline