Jak udělat cukroví z nekvalitního zahraničního másla, které je ale levné

Pečení cukroví z másla se v dnešní době značně prodraží a lidé proto často sáhnou po levnějších máslech ze zahraničí. My pro vás máme tipy na to, jak i z takového másla, které je mnohem méně kvalitní, můžete upéct výborné vánoční cukroví.

Není nad české máslo

Na linecké cukroví i třené těsto je ideální naše české máslo, které se vyrábí stloukáním smetany. Po vyjmutí z lednice krásně drží tvar, což z něj dělá skvělého parťáka na pečení právě aktuálního vánočního cukroví. Co ale dělat, když je máslo tak drahé, že pro spoustu  domácností začíná být nedostupnou potravinou? Mnoho lidí v dnešní době sáhne kvůli ceně raději po másle ze zahraničí, které je levnější. S kvalitou to u něj ale už trochu pokulhává, což velmi rychle zjistíte. 

Levná másla rychle měknou

Levnější másla se vyrábí jiným způsobem, a to za pomoci kvašení, díky čemuž hned po vyjmutí z lednice začínají měknout. Taková másla jsou výborná na namazání na chleba, k pečení se ale vůbec nehodí. Určitě s tím máte i vy svou zkušenost: stále stejný recept a jednou se vám těsto na linecké povede a jindy se nehorázně lepí. Ano, může za to máslo. Poradíme vám, co s tím. 

Foto: Shutterstock

Využijte lednici i mrazák a pracujte rychle

Máte-li měkké máslo ze zahraničí, nebojte se ho vložit na pár minut do mrazáku a po zadělání nechte těsto půl hodiny odpočívat v lednici. S takovým těstem pracujte velmi rychle a berte si z lednice vždy jen malý kus, se kterým pracujete. Osvědčilo se i rozválení těsta na menší pláty, které ve fólii necháte v lednici. Až přijde čas na vykrajování, vyndáte si předem nachystaný plát a těsto tak bude mít málo času na změknutí. Pokud máte mramorovou desku nebo váleček, bude se vám s takovým těstem pracovat lépe, neboť mramor si uchovává chladnou teplotu. Pro ještě lepší efekt můžete váleček vložit předem do mrazáku. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline