Voňavému lineckému cukroví na vánoční tabuli nikdo neodolá. Chcete, aby bylo tak tak křehké, že se bude jen rozplývat na jazyku? Hlídejte si několik důležitých věcí a křehkost vašeho lineckého cukroví bude stoprocentně zaručena!
Dejte si pozor na teplotu másla a konzistenci těsta
Poměr ingrediencí u lineckého cukroví, je každému, kdo ho každoročně připravuje, velmi dobře znám. Je to poměr 3-2-1 (mouka, máslo, moučkový cukr). V překladu pro začátečníky to znamená, že se na těsto použije 300 g mouky, 200 g másla a 100 gramů moučkového cukru.
Aby bylo těsto bez chybičky, je potřeba všechny tyto ingredience spojit v dokonalou, hladkou a nelepivou hmotu. Jak na to? Máslo by nemělo být teplé. Vyndejte ho z lednice a ideálně studeným nožem ho nakrájejte na kousky. Potom ho zapracujte do směsi mouky a cukru a vytvořte konzistenci podobnou drobence. Pokud by máslo bylo moc teplé, cukroví by se vám mohlo rozpadat.
Žloutek přidejte jako poslední
Do takto připravené směsi zapracujte jeden žloutek. Právě kvůli máslu se s těstem moc nemazlete a udělejte ho v co možná nejkratším čase. Bude-li se vám zdát, že je žloutku málo a těsto se stále drobí, klidně přidejte více žloutku z jiného vejce. Stejně dobře vám poslouží i bílek nebo lžička studené vody.
Foto: Shutterstock
Dopřejte těstu odpočinek v chladu a troubu si hlídejte
Pokud jste zvládli připravit dokonalé těsto, nikam s ním nespěchejte. Byla by to velká škoda. Těsto potřebuje nějakou dobu odpočívat v chladu. Udělejte z něj šišku, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte do ledničky klidně na hodinu. Bude se vám s ním potom mnohem lépe pracovat a nebude se trhat.
A nakonec pečení. Nespoléhejte se na to, jaká doba pečení je uvedena v receptu, ale troubu si hlídejte! Předehřejte ji na cca 160 °C a raději se nikam nevzdalujte. Linecké cukroví se peče jen přibližně 10 minut, a proto se velice snadno může připálit.
Pokud se budete řídit těmito cennými radami, vaše cukroví bude letos zase o něco lepší než to loňské. Dobrou chuť a veselé Vánoce!
Foto: Shutterstock, zdroj: Wikipedia, Apetit, Prozeny