Jak velká má být správná porce jídla? Dá se to jednoduše změřit

Začít se zdravým stravováním často bývá obtížnější, než se zdá. Nestačí jen vyměnit nevhodné potraviny za vhodné, je potřeba si nastavit, kolik toho vlastně máte sníst. A s tím vám naštěstí kromě matoucích kalorických tabulek pomůže úplně jednoduchá pomůcka.

Podle čeho určím velikost porce?

Když se rozhodujete, kolik čeho sníte, musíte vzít v potaz několik faktorů. Věk, výška, hmotnost, pohlaví, rychlost vašeho metabolismu, míru a četnost fyzické aktivity (sport, sedavé zaměstnání), stravovací návyky a u žen dokonce i fázi menstruačního cyklu. Je to věda. Pokud vám už z tohoto odstavce jde hlava kolem, nezoufejte, máme pro vás jednoduchý návod.

Pravidlo dlaně

Jedna porce ovoce, zeleniny, masa nebo pečiva odpovídá velikosti pěsti či dlaně strávníka. V případě ovoce nebo zeleniny můžete z dlaní udělat mističku a sníst toho, co se do obou spojených rukou vejde. Oříšky odměřujte pouze do dlaně. A oleje a tuky jen na délku palce.

Kolik můžu denně sníst sacharidů?

Co se týče těstovin, obilovin, rýže, ovesných vloček, kukuřice, chleba, celozrnných výrobků, brambor a luštěnin, jejich doporučený denní příjem je 3 – 6 porcí. Jedna porce pak znamená třeba jeden krajíc chleba, 1 kopeček vařené rýže nebo těstovin (opět uplatňujeme pravidlo dlaně).

Foto: Freepik

Jak je na tom ovoce a zelenina?

Zeleniny je dobré sníst 3 – 5 porcí denně a ovoce 2 – 4 porce. Jednou porcí rozumíme středně velký kus ovoce nebo zeleniny (jablko, hruška, větší rajče), misku salátu nebo sklenici džusu.

A co bílkoviny?

Doporučená denní dávka libového masa, drůbeže, ryb a vajec je 1- 3 porce. Co se týče mléka, kysaných mléčných nápojů, jogurtů, sýrů a tvarohů, tam je denní dávka stanovena na 3 – 4 porce, přičemž jednu porci si představíme jako kelímek jogurtu nebo sklenici mléka.

Cílem je nejen vyřadit nezdravé potraviny, ale také omezit přejídání se, což je problémem většiny Čechů. V případě, že jíme 5x denně, musíme moudře zvažovat, čím tu naši dlaň a posléze žaludek, naplníme.

Foto: Freepik, zdroj: Vimcojim, Apetitonline, Healthline, BBC