Pečené kuře jistě jedním z nejoblíbenějších jídel. Pojídání kuřete je však spojeno s otravným obíráním kousků masa od kostí. Holýma rukama to často ani nejde, protože hrozí, že se ještě horkým kuřetem popálíme. Příborem je vykostění na dlouho. Existuje však jednoduchý trik, jak celé kuře vykostit během chvilky – stačí k němu jen obyčejný pytlík.
Velký potravinový pytlík na zip
Za trikem, který má za následek rychlé a efektivní vykostění kuřete stojí oblíbená tvůrkyně June Penny působící na video platformě TikTok. Jediné, co je k tomu potřeba je rozměrnější igelitový pytlík se zipem, který se běžně používá pro skladování potravin. Do něj tiktokerka vložila celý kus pečeného kuřete. Pytlík znovu zajistila zapnutím zipu a obsah jemně „promasírovala“. Abyste se dostali ke kýženému výsledku, měl by celý tento proces trvat zhruba minutu. Jakmile žena pytlík s kuřetem otevřela, s překvapením zjistila, že se kosti oddělily od masa. Poté stačilo pečené kuře párkrát probrat a všechny kosti zahodit pryč – a to včetně těch malých.
Foto: Shutteerstock
Tradiční kostění nožem
Ani vykostění syrového kuřete nemusí být žádná věda. A pokud si kosti ponecháme, máme skvělý základ pro uvaření silného kuřecího vývaru.
Na začátku si kuře položíme na stranu, kde se nacházejí prsíčka a odřízneme křidýlka, které dáme stranou. Poté kuře „posadíme“ a řežeme podél jedné strany páteře od krku až po zadeček. Ten samý řez provedeme i z druhé strany páteře. Kosti se nám takto uvolní a dají se snadno vyjmout. Kuře se zároveň rozevře tak, že můžeme jednoduše odříznout žebra od prsních svalů. Nesmíme také zapomenout na vyříznutí hrudní kosti. V případě stehen se dají kosti nahmatat. Stačí si kolem nich maso naříznout tak, aby se celá kost odhalila. Práci si usnadníme, když maso nařízneme i kolem kloubů. Stejně budeme postupovat i u vykostění křidýlek. Pokud nám u kostí zbydou nějaké kousky masa, vůbec to nevadí – dobře poslouží při přípravě vývaru.
Foto: Shutterstock, zdroj: tiktok, wikiHow