Je lepší kysané nebo sterilované zelí? Rozdíl je v chuti, ale i v obsahu vitamínů

Pokud si myslíte, že kysané a sterilované zelí je v podstatě téměř to samé, jste na omylu. Neliší se jen v chuti, ale především obsahem a množstvím vitamínů. 

Zatímco kysané zelí je přirozené fermentované a má svou specifickou kyselou chuť, sterilované zelí je tepelně upravované. Zavařuje se ve sladkokyselém nálevu a není tolik kyselé, ani křupavé. Díky sterilizaci se sice zničí mikroby, spolu s nimi ale zmizí i důležité bakterie a vitamíny. Proto, co se týče zdraví prospěšných látek, je mnohem lepší zelí kysané. 

Kysané zelí: česká superpotravina

Kysané zelí je velmi dobrý pomocník při posílení imunity, prospívá dokonce i při trávení a zásobuje tělo mnoha vitamíny a minerály. Díky těmto vlastnostem se právem považuje za českou superpotravinu, kterou bychom si měli především v zimních měsících dopřávat co  nejvíce. Co konkrétně obsahuje? Je to selen, který pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu a bojuje proti únavě. Dále v něm najdete vitamín B, i C  a probiotika. Pokud sáhnete po zelí červeném, dostane se vám do těla navíc velké množství antioxidantů. I kysaného zelí je ale v obchodech velké množství. Jaké vybrat? 

Jaké kysané zelí je nejlepší? 

Nejkvalitnější a tělu nejvíce prospěšné je kysané zelí ve vlastní šťávě. Neobsahuje žádné konzervanty, jen koření a sůl. Obvykle má vyšší cenu, než například kysané zelí ve slaném nálevu. To už může konzervanty obsahovat a cenná šťáva ze zelí je tu nahrazena vodou a solí. Jako zdroj vitamínů je to ale stále lepší než zelí sterilované, které se zavařuje ve sladkokyselém nálevu a obsahuje cukr. Toto zelí je vhodné jako příloha, ale jako zdroj vitamínů či probiotik moc dobře nefunguje. 

Foto: Shutterstock

Na co si dát při nákupu pozor

Tak jako u všeho, platí to i u zelí: je potřeba číst etikety, abyste věděli, co máte v ruce. Všechny údaje ohledně způsoby úpravy zelí, použitých konzervantech, sladidlech a podobně musí výrobce na etiketě uvádět. Zelí by mělo mít lehce nažloutlou přirozenou barvu, ale mnohdy tomu tak není. Příliš bílé zelí většinou obsahuje bělidla, která se postarají o jeho krásný vzhled a červené zelí může být chemicky přibarvováno, aby bylo lákavější pro oko. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Medicalnewstoday, bbcgoodfood, Allrecipes, iDnes