Kdybychom se kohokoliv zeptali, co je potřeba na to, abychom si mohli připravit tu nejlepší kávu, jistě nám odpoví, že základem jsou kvalitní kávová zrna, popřípadě i dokonale napěněné mléko. Věděli jste, že vliv na chuť i celkový požitek z pití kávy má také šálek, ve kterém je servírována? Níže naleznete pár tipů, které vám pomohou vybrat ty správné šálky pro jednotlivé druhy kávy. A kdo jiný by nám mohl poradit lépe než ambasador kávové firmy Nespresso, barista Mitch Monaghan, který prohlásil, že ne každý se při domácí přípravě kávy soustředí na to, že i správný výběr šálku je důležitým krokem.
Materiál i teplota
Vedle tvaru, velikosti i tloušťky stěn každého šálku záleží i na materiálu. Za ideální se považuje porcelán díky lepší vodivosti tepla, v čemž předčí keramiku. V porcelánovém šálku vydrží káva déle horká, udrží si svou chuť i aroma. Vhodnou alternativou může být i sklo, které vám poskytne prakticky tutéž službu.
Bylo dokonce prokázáno, že lidé mají, co se týče šálků, i různá chuťová očekávání. V případě malých hrnečků se počítá s tím, že v nich bude káva s intenzivní hořkou chutí, zatímco u větších kousků předpokládají chuť sladkou a krémovou.
U domácí přípravy kávy často zapomínáme na to, že by šálek měl být dostatečně nahřátý. Nalitím horké kávy do nenahřátého šálku ztratí nápoj celých 20 % své teploty. Vlastníte-li kávovar, máte vyhráno. Pro nahřátí šálku stačí zvolit typ kávy Lungo bez vhození kapsle. Horkou vodu v šálku ponechte jednu minutu a poté ji vylijte. Šálek bude nahřátý tak akorát.
Jednotlivé druhy kávy a správné podávání
- Espresso – jedná se v podstatě o základ, z něhož se dělají všechny ostatní typy kávy; servíruje se do šálků o objemu 60 ml (množství kávy je 30 g); šálky mají zpravidla kónický tvar.
- Espresso doppio – klasické espresso s dvojnásobným množstvím kávy a dvojnásobným množstvím vody; vhodné do šálků o objemu mezi 60 – 100 ml.
- Espresso macchiato – espresso se lžičkou mléčné pěny; servírováno do šálků v objemu 60 – 90 ml.
- Lungo (long black) – espresso s dvojnásobným množstvím vody; podáváno ve 180ml šálku.
- Ristretto – ještě intenzivnější než espresso; v objemu 20 ml; dává se do 60ml šálků.
- Americano – káva s velkým množstvím vody (konkrétně 5 dílů vody na 1 díl kávy); perfektní do 180ml šálků.
- Cappuccino – espresso s teplou mléčnou pěnou; podáváno v šálcích o objemu 60-80 ml (na rozdíl od šálků na espresso mají tyto více otevřený tvar).
- Café latte – hodně mléka (méně pěny než v cappuccinu); vzhledem k opravdu velkému množství mléka, zde neuděláte chybu s 250ml šálkem.
- Latte machiato – káva s našlehaným mlékem; forma podávání vytvoří tři prolínající se vrstvy; díky zajímavému vizuálnímu efektu je dobré tuto kávu podávat ve vysokých sklenicích.
Další rady na závěr
V každém případě by měl být šálek naplněný až po okraj. Pokud podáváte kávu s mlékem zvlášť, je vhodné si pořídit k tomu určenou malou konvičku, tzv. mlékovku. K espressu se občas servíruje i konvička s horkou vodou, aby si váš host mohl kávu naředit podle sebe.
Jakmile si osvojíte těchto pár jednoduchých triků, vaši přátelé se jistě budou na kávu nejraději vracet právě k vám.
Foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker