Chcete si upéct italskou klasiku v podobě lahodného koláče? Na jeho přípravě není nic složitého a na to, že zachutná všem, můžete dát ruku do ohně.
Tento jedinečný italský koláč má několik variant, ale všechny nesou jeden název: La torta della nonna. V překladu z italštiny to znamená jednoduše “babiččin “koláč”. Přestože je na přípravu jednoduchý, jedná se o tak famózní dezert, že je nedílnou součástí všech italských cukráren. Jeho křehké těsto dokonale doplňuje pudinkový krém a navrchu je koláč posypán nezaměnitelnými piniovými oříšky. Tento koláč si zamiluje celá vaše rodina! Jak na něj?
Křehké těsto, pudinkový krém a piniové oříšky
Je několik možností, jak si můžete koláč připravit. Křehké těsto je základem. Jedna verze počítá jen s jedním plátem těsta, na který se dá pudinkový krém a ten se posype piniovými oříšky. Druhá varianta je, že se koláč skládá ze dvou vrstev těsta, mezi nimiž je pudinkový krém. A existuje ještě třetí možnost, kdy není horní plát těsta v celku, ale je z něj vytvořena mřížka, kterou jistě znáte z jiných dezertů.
Jak připravit těsto a krém?
V tomto receptu nehledejte nic složitého. Křehké těsto si velmi snadno vytvoříte z mouky, másla, cukru, citronové kůry a prášku do pečiva. Pokud byste neměli na přípravu těsta náladu nebo čas, nebojte se a sáhněte po listovém nebo křehkém těstě, které se už prodává hotové. Velmi dobře vám pro výrobu tohoto koláče poslouží také. Ani příprava krému není složitá, pokud umíte udělat pudink. Potom totiž do něj už jen přimícháte vyšlehané máslo s cukrem a máte ho. Posypejte oříšky, dejte zapéct a brzy máte hotový lahodný koláč. Nechejte ho pořádně vystydnout a než ho budete podávat, nezapomeňte ho posypat moučkovým cukrem.
Tento koláč může mít i kávovou nebo karamelovou příchuť, nebo do něj můžete přidat jablka, hrušky či jiné ovoce podle chuti.
Foto: Shutterstock, zdroj: Apetitonline, Thisitaliankitchen