Kefír je učiněný zázrak. Udržuje střevní mikroflóru v žádoucím stavu, podporuje imunitu, působí jako antioxidant, zlepšuje funkci jater, reguluje hladinu krevního cukru, působí proti zánětu a některým druhům rakoviny. Pomáhá také s kožními problémy. Jak si kefír vyrobit a kolik ho denně vypít, abyste byli zdraví jako rybičky?
Co je kefír?
Fermentovaný mléčný nápoj. Jde o směs plnou bakterií a kvasinek, společenství desítek mikroorganismů, které blahodárně účinkují na naše zdraví. Kefír obsahuje bakterie a kvasinky, které umí rozkládat jak laktózu, tak cukry, tuky, bílkoviny nebo celulózu, takže výborně pomáhá s trávením. Navíc je snadněji stravitelný než nefermentované mléčné výrobky.
Kde pravý kefír seženu?
Buď si ho můžete koupit přes internetové obchody v podobě prášku nebo se sami doma pusťte do jeho výroby z kefírových zrn, tzv. tibetské houby. Ty koupíte na internetu nebo i od někoho, kdo už doma kefír vyrábí.
Jak si kefír vyrobím?
Budete potřebovat uzavíratelnou plastovou, skleněnou nebo porcelánovou nádobu vhodnou pro nakládání s potravinami, ověřte si, že nebude vypouštět žádné látky, protože kefír díky svému nízkému pH velice rád reaguje se vším, čím může. Pak si pořiďte ještě cedník, lžíci, špachtli a láhev na hotový kefír.
Kefírová zrna dejte do nádoby, kde budou kvasit, zalijte je plnotučným mlékem a nechte je 12-14 hodin odstát při pokojové teplotě. Pak začněte ochutnávat. Kefír postupně kysá a vy si můžete vybrat, které jeho stadium vám chutná nejvíce. Během zrání kefíru jej dvakrát denně promíchejte. Pokud jste s kefírem chuťově spokojeni, přeceďte jej přes cedník do láhve. Zrna pak vraťte zpět do nádoby a začněte s procesem znovu.
Kolik kefíru mohu denně vypít?
Neomezeně. Jen to nepřežeňte ze začátku. Váš trávicí trakt si musí na kvašené potraviny teprve zvyknout. Začněte jednou deci denně, postupně spotřebu navyšujte. Až budete zvyklí, dopřejte si 3 dcl denně. Plánujete-li kefírem zkusit vyřešit některé vaše zdravotní problémy, doporučuje se vypít 1 litr denně. Hrnek k snídani, hrnek k obědu, hrnek k večeři.
Kdo by kefír pít neměl?
Osoby alergické na některou z mléčných bílkovin. Na ty totiž nezabírá ani fermentace. Pokud ovšem špatně trávíte laktózu, kefír klidně vyzkoušejte, některým lidem vyhovuje. Jestli berete léky, například antibiotika, kortikosteroidy, imunosupresanty, může s nimi kefír reagovat. V tom případě konzumaci kefíru proberte s lékařem.
Foto: Shutterstock, zdroj: Zkvaseno, WebMD, BBCGoodFood