Může se zdát, že tento nástroj zastane pouze jednu funkci, a to vytvořit tu nejjemnější bramborovou kaši nebo chutné šťouchané brambory, ale zdání klame. Pojďme se společně podívat na to, s čím vším nám „obyčejné“ šťouchadlo na brambory může v kuchyni pomoci.
Omáčka na těstoviny bez mixéru
Šťouchadlo můžete použít například při vaření rajčatové omáčky na těstoviny. Jakmile v hrnci podusíte rajčata, vezmete šťouchadlo a rozmačkáte je. Pokud si do omáčky budete chtít přidat i mleté maso, díky šťouchadlu si jej zpracujete tak, abyste z něj pak snadno vytvarovali chutné masové kuličky.
Pomazánky všeho druhu
Jste-li milovníky vajíčkové pomazánky, jistě šťouchadlo rádi využijete pro rozmačkání vajec. Vedle „vajíčkovky“ si takto připravíte i čím dál více oblíbený hummus, fazolovou pomazánku nebo guacamole z avokáda.
Díky šťouchadlu si nemusíte zoufat pokud nemáte mlýnek nebo výkonný mixér – se šťouchadlem snadno nadrtíte i ořechy, zatímco, při pečení sušenek na nich můžete pomocí šťouchadla udělat zajímavý vzor.
Moučníky i marmelády
Tento šikovný nástroj vám může pomoci i při přípravě sladkého moučníku. A jak? Jednoduše ho použijete na rozdrcení sušenek, z nichž pak po přidání dalších ingrediencí vytvoříte těsto s dokonale jemnou konzistencí. U sladkého ještě chvíli zůstaneme. Věděli jste, že vám toto praktické nářadí dokáže usnadnit i přípravu džemu nebo marmelády? Spousta lidí jej totiž používá i k rozmačkání ovoce.
Pokrmy pro nejmenší
Rodiče malých dětí šťouchadlo jistě ocení při přípravě zdravé stravy pro své ratolesti. A to ať už půjde o bramborovou kaši s kousky masa, nebo domácí přesnídávku z čerstvého ovoce.
Vedle drcení a rozmačkávání vám může posloužit na bezpečné vytažení zeleniny z vařicí vody. S dalším neobvyklým tipem se podělila jedna z uživatelek internetového fóra , která šťouchadlo používá, aby vymačkala přebytečnou vodu ze špenátových listů.
Foto: Shutterstock, zdroj: Thriftyfun, Thegardeningcook