Pořídili jste si novou litinovou pánev? Dejte si pozor, jaké potraviny v ní budete připravovat. Ne všechny jsou pro litinové pánve vhodné.
Na pár příkladech vám ukážeme, že litinové nádobí se nehodí pro tepelnou úpravu všech potravin. Obzvláště některé druhy jsou pro tento materiál zcela nevhodné a je lepší použít nerezové nádobí.
Míchaná vejce
Litina je kvalitní materiál a takové nádobí má velmi dlouhou životnost. Některé pokrmy ale k přípravě na litině vhodné nejsou. Mezi ně patří například vajíčka. Míchaná vajíčka si dopřáváme často k snídani nebo díky nim dokážeme vykouzlit velmi rychlou večeři. Pokud je však budete připravovat na litinové pánvi, nikdy nebudou usmažená rovnoměrně a navíc se z litinové pánve velmi špatně odstraňují. Povrch tak nechtěně můžete poškrábat příliš agresivním čištěním.
Foto: Shutterstock
Ryby a kořeněná jídla
Litina má tu vlastnost, že nasává silné vůně. Dejte si pozor, pokud na litinové pánvi budete smažit ryby. Její chuť se může později objevit i v jiných pokrmech a o to určitě nestojíte. Pokud už budete chtít připravovat rybu, tak litinové pánvi nevadí steak z tuňáka. Zato losos a tresku na ní rozhodně nesmažte. Problémem jsou také kůže, které mají tendenci se připékat na pánev. Litina není pro tento druh pokrmu ideální, stejně jako není vhodná pro velmi kořeněná specifická jídla. Jejich aroma v litině zůstane a přenese se do dalších pokrmů, čímž je můžete pokazit.
Pozor na kyselost
Mnoho lidí preferuje kyselejší chutě. Pokud však máte litinovou pánev, na kyselejší pokrmy ji raději nikdy nepoužívejte. Kyselost odstraňuje z litiny kovy, které se dostávají do jídla během jeho tepelné úpravy. Raději v těchto případech používejte nerezové materiály, jinak by vaše jídlo mohlo získat kovovou chuť a navíc to pochopitelně není nic zdravého.
Foto: Shutterstock, zdroj: Southernliving, RealSimple, Prevention