Kurkuma je v posledních letech velice oblíbeným kořením i v našich končinách. Pochází z Indie, kde se po tisíce let používá jednak v kuchyni, jednak jako lék. Proč je kurkuma zdravotně prospěšná a z jakého důvodu si ji sypat do kávy?
Co kurkuma dokáže?
Kurkuma se může pochlubit silnými protizánětlivými účinky, sama je také antioxidantem. Kurkumin, hlavní účinná látka kurkumy, působí preventivně proti srdečním onemocněním, Alzheimerově chorobě a některým druhům rakoviny, zvláště tlustého střeva a konečníku. Bojuje proti zánětu, zlepšuje paměť a pozornost a pomáhá mozku tvořit nová spojení.
Jak často kurkumu užívat?
Klidně každý den, protože její účinky jsou skoro až zázračné. Jen je třeba nepřekročit množství 12 g denně. Kdybyste zaznamenali nežádoucí vedlejší účinky jako je průjem, zácpa nebo zvracení, příjem snižte nebo kurkumu na chvíli vysaďte. O jejím užívání se poraďte s lékařem v případě, že jste těhotná, kojíte, máte problémy se žlučníkem nebo ledvinami, trpíte poruchami krvácení, cukrovkou nebo nedostatkem železa.
Foto: Shutterstock
Proč kurkumová káva?
Proč sypat kurkumu do kávy? Protože sama o sobě je pro tělo relativně těžce stravitelná, proto z ní nevytěží maximum. Pokud však kurkumový prášek rozpustíme společně s tukem (v našem případě mlékem) v tekutině, která má pH vyšší než 6, absorpce kurkuminu se výrazně zlepšuje. A když se k tomu všemu připočtou pozitivní účinky, které má na náš organismus káva, vyjde nám z toho nápoj plný úžasných zdravotních přínosů.
Jak kávu s kurkumou připravit?
Na kastrůlku nebo v mikrovlnce ohřejeme mléko, do něj nasypeme cca 1,5 čajové lžičky kurkumy, zamícháme a nalijeme do černé kávy. Kdo chce experimentovat s chutěmi, tak může přidat ještě mletou skořici, špetku zázvoru nebo trochu pepře.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Prostreno, Theauric