Máte rádi pečení? Ale na kynuté těsto si zatím netroufáte? Nebo za sebou máte nesčetné množství nepovedených pokusů a buchty, které jste upekli, se hodí tak akorát do konírny? Nezoufejte, kynuté těsto se občas nepovede i té nejzkušenější kuchařce. Ukážeme vám jak na to, abyste měli buchty jako od babičky.
Droždím to začíná
Na začátku každého správně připraveného kynutého těsta je droždí a v něm ukryté kvasnice. Latinsky se jim říká Saccharomyces cerevisiae a jde o mikroorganismy, které se živí cukrem a produkují oxid uhličitý. Ten zůstává v těstě a dodává mu charakteristický nadýchaný vzhled. Čím jsou kvasnice starší, tím méně oxidu uhličitého vyprodukují a po čase samozřejmě umírají. Čerstvé droždí se na přípravu kynutého těsta hodí nejlépe, ale je nutné ho správně skladovat. Mělo by se uchovávat v lednici a také je potřeba ho co nejdříve spotřebovat. Nepoužívejte oschlé droždí, kvasinky by v těstu nefungovaly. Pokud si nevíte rady, můžete použít sušené droždí. Vydrží déle a dokonce se obejdete bez kvásku, stačí ho jen rozmíchat do mouky. Těsto by mělo bez problémů vykynout.
Příprava kvásku
Nechte ohřát 100 ml mléka na teplotu 30 °C. Do hrnečku rozdrobte 50 g droždí, přidejte jednu lžíci krupicového cukru a obě suroviny třete, dokud se nespojí v kaši. Můžete přidat i sůl, ale vždy společně s moukou, abyste kvasinky neusmrtili. Kaši zalijte ohřátým mlékem a nechte odpočívat na teplém místě. Asi po 10 minutách by měl vzejít kvásek.
Samotné těsto
K vypracování těsta budete kromě připraveného kvásku potřebovat 500 g mouky, 150 ml mléka, 125 g másla, 60 g moučkového cukru, špetku soli, 1 vejce, 1 žloutek. Všechny suroviny by měly mít teplotu mezi 25 °C a 30 °C, aby byly kvasinky co nejaktivnější. V jedné misce smíchejte mouku s cukrem a solí. Do jiné misky nalijte ohřáté mléko, přidejte k němu rozpuštěné máslo a rozkvedlejte vajíčka. K mouce přidejte kvásek. Zalijte mlékem a vše promíchejte, aby vzniklo těsto. Pokud máte zaděláno na buchty nebo kynuté knedlíky je nutné těsto pořádně propracovat. Nejdříve ho promíchejte vařečkou, držte se jednoho směru. Poté by mělo následovat hnětení rukama. Je to docela fyzicky náročná práce, ale vyplatí se. Správně propracované těsto je hladké a nelepí se.
Kynutí
Hotové těsto nechte vykynout. Povrch lehce posypte moukou a přikryjte utěrkou. Tím zabráníte oschnutí povrchu těsta a zároveň přispíváte k jeho rozpínání. Kvasinky se mohou množit, protože vzduch může nadále proudit dovnitř i ven. Mísu s těstem položte na teplé místo. Babičky dávaly kynout těsto na kachlová kamna, vám stejně dobře poslouží třeba obyčejné topení nebo hrnec s teplou vodou. Těsto ale nikdy nedávejte do trouby. Kynutí trvá přibližně hodinu a závisí na hustotě těsta. Čím je hustší, tím déle kyne. Vykynuté těsto by mělo být pružné a pevné a mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Pečení
Na závěr těsto vypracujte do požadovaného tvaru a nechte dokynout na plechu. Předehřejte troubu na 200 °C . Než do ní vložíte plech s pečivem, potřete povrch těsta rozšlehaným vejcem. Zhruba po 15 minutách snižte teplot na 180 °C . Celková doba pečení se odhaduje na 45 minut, závisí na velikosti pečiva.
A teď už zbývá jen čekat a prostírat stůl. Lahodné makové buchty se na něm budou vyjímat co nevidět.
Foto: Shutterstock, zdroj: chocolatewithgrace, marthastewart