Kysané zelí je dosud nepřekonaným všelékem

Kysané zelí je superpotravinou. Pokud jste se s tímto pojmem zatím nesetkali, tak označuje potraviny, které nabízejí maximální nutriční výhody a minimální kalorie. Superpotraviny jsou nabity vitamíny, minerály a antioxidanty. Proto působí preventivně proti celé řadě chorob, jako jsou srdeční onemocnění, rakovina, mrtvice, Parkinsonova choroba, artritida a mnohé další. A dobrou zprávou je, že kysané zelí se mezi superpotraviny řadí.

Lepší imunita i silnější kosti

Kysané zelí působí blahodárně snad na všechno. Díky vysokému obsahu vitamínu C doslova napumpuje vaši imunitu. Vitamín K posilní vaše kosti. Nízký obsah sacharidů a vysoký obsah vlákniny zase pomáhá udržet hladinu cukru v krvi. A v neposlední řadě podporuje zdraví srdce a zbavuje tělo zánětu. Zkrátka všelék.

Zelí ve světle historie

Kysané zelí zachraňovalo námořníky před kurdějemi způsobenými nedostatkem vitamínu C. Ale jeho zdravotní benefity lidé samozřejmě objevili už mnohem dříve, konkrétně v Řecku a Římě. O naloženém zelí se zmiňovali už tehdejší slavní spisovatelé. A populární bylo samozřejmě i ve staročeské kuchyni. Ta se bez zelí prakticky neobešla. S oblibou se vařily zelňačky a kyselice, smažily placky zelňáky nebo připravovala jihočeská lepenice, což je bramborová kaše s kysaným zelím. Setkáváme se s ním i v maďarském segedínu nebo slovenských strapačkách. Zelí k naší historii, a troufnu si říct, že i současnosti, neodmyslitelně patří.

Foto: Shutterstock

Jak si připravit kysané zelí

Zelí nakrouháme (kruhadlem, v robotu nebo i nožem) do kameninové nádoby. Nakrouhané zelí posolíme (na 1 Kg zelí 20 g soli), zasypeme kořením (hodně kmínu, trochu hořčičného semínka, špetka anýzu) a můžeme přidat také nakrouhanou cibuli, případně jablko. Zelí pěchujeme rukama, až začne pouštět šťávu. Ta musí být několik centimetrů nad ním. Do kvasící nádoby můžeme vložit ještě zelné listy. Na poslední vrstvu položíme vyvařené prkénko nebo umytý talíř a zatížíme vyvařeným kamenem. Nádobu uzavřeme. Zelí necháme kvasit 4-6 týdnů na místě s teplotou 12 – 15 °C. Vykvašené zelí dáme do chladné místnosti, kde ho budeme kontrolovat.

Foto: Freepik, zdroj: Medicalnewstoday, Brownhealth, Fresh.iprima, Toprecepty