Kysané zelí, bohaté na vitamíny a probiotika, podporuje trávení a posiluje imunitu. Díky fermentaci je ještě mnohem výživnější než zelí čerstvé. Přišlo pravděpodobně z Číny přibližně před 2000 lety, veliké oblíbenosti se těší v Německu a všech zemích střední Evropy.
Proč zelí raději nekupovat?
Jistě existuje kysané zelí, které si zachovává všechny své benefity, ale v obchodě narazíte i na takové zelí, které prošlo sterilizací, tudíž došlo k zabití veškerých živých mikroorganismů. Tím si sice neublížíte, ale zároveň taky neprospějete. Nejlepším vodítkem bude etiketa. Jakmile zaregistrujete chemické konzervanty a údaj o sterilizaci, ruce pryč a zelí zpět do regálu.
Jak připravit kysané zelí doma?
Vezmeme jednu hlávku zelí, tu nakrouháme, nasypeme do misky. Přidáme lžíci kmínu, dvě lžíce soli a důkladně rukou promícháme. Zhruba 15 minut promačkáváme, aby zelí pustilo šťávu. Poté přendáme do vzduchotěsné nádoby a necháme při pokojové teplotě kvasit zhruba 3 týdny.
Jak využít zelí v kuchyni?
- Zeleninová příloha. Netřeba vymýšlet složitosti, prostě k jídlu nandejte kupku kysaného zelí jako součást zeleninové oblohy.
- Zelná polévka. Zahřeje, zasytí a vyžene veškeré bakterie pryč. Neusrkujte ji jenom na horách, uvařte si ji sami doma.
- Segedínský guláš. Maďarská klasika, na kterou ani Češi nedají dopustit.
- Halušky se zelím a uzeným. Kdo by mohl odolat?
- Vepřo knedlo zelo. Pořádný víkendový oběd pro chlapy.
- Bramborové knedlíky plněné uzeným se zelím. Neprávem opomíjené.
- Kuřecí stehno se zelím. Recept nejen ze školních jídelen. Doma bude chutnat skvěle.
- Zelné karbanátky. Zdravější a netradičnější variace.
- Slaný štrúdl. Místo šunky a sýra jej naplňte kysaným zelím. Vaše chuťové buňky zažijí extázi.
Foto: Shutterstock
Zdravotní benefity kysaného zelí
Kysané zelí podporuje zdravou střevní flóru. Probiotické bakterie, které obsahuje, působí jako obranná linie proti toxinům a škodlivým bakteriím. Tak posiluje naši imunitu. Zelí zároveň obsahuje probiotika, která mohou napomoci zdravé funkci střev například při antibiotické léčbě. Pravidelná konzumace kysaného zelí také snižuje riziko různých druhů infekcí, vysoký obsah vitamínu C a železa zase nakopnou imunitní systém. Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vlákniny přispívá zelí také k hubnutí.
Zelím k lepší náladě
Naše trávení má silnou spojitost s psychickou pohodou a funkcí mozku. Střevní bakterie do mozku vysílají zprávy, pomocí kterých vnímáme svět a situace kolem sebe. Takže pokud zařadíme do jídelníčku kysané zelí, a tak zlepšíme střevní flóru, automaticky se sníží také stres, příznaky deprese a úzkosti, a navíc dojde ke zlepšení nálady a paměti. Kysané zelí je prospěšné také pro naše kosti a srdce. Zkrátka pozitivně ovlivňuje vše důležité.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Apetitonline, Nejrecept, BBCGoodFood