Lidé nevědí jak správně skladovat sýr. Existuje ale snadný trik, jak sýr uchovat čerstvý až po tři týdny

Každý správný milovník sýra si přeje, aby mu jeho pochoutka vydržela co nejdéle. Mnoho lidí však dělá při skladování tohoto mléčného produktu chyby, které dobu jeho životnosti o mnoho zkrátí. Čemu se vyhnout a co naopak dodržovat se dozvíte níže.

Tvrdé sýry v trvanlivosti vedou

Správné skladovací podmínky se u každého typu sýra mohou lišit. Nicméně, co se týká uskladnění sýrů v lednici, pro všechny druhy je ideální přihrádka na zeleninu, kde je nulová a stálá teplota i správný stupeň vlhkosti. Co se týká trvanlivosti, všeobecně platí, že tvrdé druhy sýrů vydrží zpravidla nejdéle.

Druhy sýrů a jejich správné uchovávání

Tvrdé a zrající sýry (parmezán, gouda) balte do pečicího papíru a navrch je převiňte potravinářskou fólií. Sýry s modrou plísní (niva, gorgonzola) stačí dát jen do folie. Stejně tak je doporučeno balit polotvrdé sýry (eidam a čedar) i sýry s bílou plísní (hermelín, camembert, brie). Fólii byste měli pravidelně měnit. Nakládané sýry (mozzarella, feta sýr) nechávejte v původním obalu a nálev měňte každých pár dní. Správným balením nejen, že zamezíte vniknutí bakterií, které by vedly k jejich zkáze, ale ochráníte je i před vysycháním, což je v prostředí lednice pro sýry typické.

Pixabay
Foto: Pixabay

Hygiena na prvním místě

Před podáváním si umyjte ruce a krájejte sýr vždy čistým nožem, aby se do něj nedostaly nežádoucí mikroorganismy, které by zkrátily dobu jeho použitelnosti. I když je sýr po expiraci, zkontrolujte, zda na něm není plíseň, jestli chutná a voní stejně a má i stejnou texturu jako normálně. Pokud tomu tak je, nemusíte se obávat jej sníst.

Vhodné je podávat sýr při pokojové teplotě. Z lednice tak vytahujte jen takovou porci sýra, kterou opravdu spotřebujete (je zbytečné nechávat venku v teple celý sýr, kus odkrojit a zbytek zase uskladnit).

Není-li to není nutné, sýry nezmrazujte. Příliš nízká teplota zničí celkovou texturu sýra i jeho chuť. Pokud jej však chcete použít jen na vaření či k zapékání a nebudete ho jíst čerstvý, tak v tomto případě mrazení nevadí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Food52, RealSimple