Dáváte vejce také do dvířek lednice? A víte o tom, že to není ideální? Vůbec se nemusíte bát toho, nechat je při pokojové teplotě, nebo naopak skladovat v mrazáku.
Překvapilo vás také, že v některých obchodech vůbec nemají vejce v lednici? Možná to omlouváte tím, že v obchodě je přeci jen chladněji, než je u vás doma. Věřte ale, že skladovat vejce v lednici vůbec není nutné a prodejci tím, že je nechávají mimo ni, žádnou chybu nedělají.
Vejce vydrží víc, než byste čekali
Vejce jsou poměrně odolné, co se týče trvanlivosti. Klidně je můžete mít ve špajzu nebo na kuchyňské lince. Pokud nejsou velká horka, vydrží tam týden až dva a nic se jim nestane. Naopak, pobyt v lednici jim může škodit, a to kvůli jejímu častému otevírání, kdy teplota v lednici kolísá. Nicméně tam vydrží déle, klidně i jeden měsíc.
Pokud je budete skladovat při pokojové teplotě, nechte je v míse nebo košíku, ale vždy tak, aby ležely na boku nebo špičkou dolů.
Foto: Shutterstock
Vejce do mrazáku? V Evropě běžný druh skladování
Pokud nakoupíte velké množství vajec, s klidem je můžete dát do mrazáku. V Evropě to je běžný způsob jejich skladování a dokonce se tam dávají častěji než do lednice. Do mrazáku je vždy ale dávejte syrová a bez skořápek. Vejce můžete vyklepnout do silikonových formiček a v nich je zamrazit. Nebo jich můžete více vyklepnout do sáčku a zamrazit pohromadě.
Mražená vejce vám v mrazáku vydrží až rok a zachovají si svou chuť i výživovou hodnotu. Konzistence žloutku se ale může změnit, často bývá řidší. Proto jsou vejce z mrazáku vhodná hlavně do pokrmů, při jejichž přípravě se nemusí šlehat, ani oddělovat bílky od žloutků.
Jak je to s vařenými vejci?
Vařená vejce vám nevydrží déle, jak je tomu u jiných potravin. Naopak, měla by se sníst co nejdříve, nebo rovnou zamrazit.
Foto: Shutterstock, zdroj: RealSimple, Eggs, Incredibleegg