Není nic lepšího, než si ke snídani dopřát do křupava upečený chleba, na kterém se bude krásně roztékat máslo. Co když však nemáme k dispozici onen šikovný přístroj, jakým toustovač rozhodně je? Ať už jsme třeba na chatě, na studentské koleji nebo prostě v domácnosti, kde toustovač není k dispozici, nemusíme si zoufat. I bez toho si ke snídani nebo na svačinu můžeme křupavý chleba připravit.
Opečení na pánvi
Pokud si budeme chystat pouze pár porcí toustového chleba, bohatě nám postačí plotna a pánvička. Ideální je pánvička s nepřilnavým povrchem, popřípadě ocelová nebo litinová. Nedoporučuje se ta z nerezové oceli, kde by se nám chleba mohl přichytit. A jak dlouho takový chleba opékat? Co se týče nepřilnavé pánve, opečení trvá celkem tři minuty. Pokud je chleba čerstvě vyndaný z mrazáku, je třeba tuto dobu prodloužit na pět až šest minut. Na ocelové pánvi opékáme dvě minuty (v případě zmraženého chleba přidáme ještě minutu až dvě). Litinová pánev nám chleba opeče během tří minut z obou stran. Zmražené plátky chleba potřebují na litině pět až šest minut.
Opékání v troubě
Pečení toustů v troubě se bude hodit, pokud chceme udělat více porcí. Na pekáč se nám rozhodně vejde mnohem více plátků, než na malou pánvičku. Vhodná teplota pro toustování chleba je 180 °C, nejlépe v úrovni uprostřed. Chleba opékáme po dobu šesti minut a poté jej otočíme a dále opékáme po stejně dlouhou dobu. Pokud do trouby dáváme chleba zmražený, pro jeho zlatavou barvu je třeba jej opékat o dvě až tři minuty déle.
Máme-li to štěstí, že vlastníme troubu s grilem, toasty budeme mít opečené mnohem rychleji. Troubu však musíme nastavit na vyšší teplotu, a to na 250 °C. Pro upečení nám postačí jedna minutka z každé strany.
Fritéza také přijde vhod
Křupavé toasty si lze připravit i v horkovzdušné fritéze při 200 °C. Po chvilce se může stát, že vlivem ventilátoru se plátky chleba začnou ve vnitřku fritézy pohybovat. To je znamení, že jsou tousty již připravené. Pečení ve fritéze dejte čtyři minuty.
Toast se sýrem
Pečený toastový chleba si můžeme vylepšit přidáním plátku sýra. V případě, že si budeme chystat chléb s plátkem sýra na pánvi, je vhodné použít poklici. Díky tomu se vytvoří dostatek tepla, aby se sýr roztekl. Postačí pouze mírný plamen a pět až sedm minut. Při pečení chleba se sýrem v troubě, zvolíme stejnou teplotu, jako výše (tj. 180 °C). Pečení by mělo trvat šest až devět minut.
Mikrovlnku ne
Pro přípravu chutných toustů se nedoporučuje mikrovlnná trouba. Mikrovlnka totiž nedokáže vytvořit zlatavou a křupavou kůrku. Proto bychom ji měli v případě opékání chleba vynechat.
Zásluhou skvělých a jednoduchých tipů výše se tousty nikdy nepřipálí a budou k vašemu zdraví mnohem šetrnější.
Foto: Shutterstock, zdroj: FueledWithFood, Food52