Marie Tereza milovala čokoládovou polévku. Obětovala jí i štíhlou postavu

Marie Tereza není stejná žena jako Marie Terezie, která se zapsala do naší historie. Marie Tereza, dcera španělského krále Filipa IV. a později žena francouzského krále Ludvíka XIV., byla vychovávána velice přísně a nábožensky. Proto ji záležitosti jako hudba, tanec a umění, zcela opomíjely. Co ji ovšem neopomíjelo byla láska ke sladkostem. Hlavně k čokoládě!

Marie Tereza a její vášeň

Její ženich byl prý relativně zklamaný, sňatek byl domluvený a novomanželé se viděli až těsně před svatbou. Sice měla nevěsta blonďaté vlasy a modré oči, ale na svou výšku měla velmi kyprou postavu právě kvůli extrémní konzumaci sladkostí, převážně čokolády. Podle toho také vypadaly její zuby. V 17. století je měl málokdo jako perličky, ale i ve srovnání s ostatními šlechtici na tom byla Marie Tereza dost špatně a stav jejího chrupu se kvůli její lásce ke sladkému samozřejmě s přibývajícími roky stále zhoršoval. Místo zájmu o tanec, čtení, módu, umění nebo politiku pouze mlsala a hrála hazardní hry. Francouzský dvůr jí však může poděkovat za čokoládu a pomeranče, které svému novému lidu představila. Truhlu čokolády dokonce darovala svému nastávajícímu k zásnubám.

Španělská čokoládová polévka z roku 1631

  • 4 šálky vody
  • 114 g 84% čokolády naškrábané na housky zubatým nožem
  • ¼–½ šálku granulovaného cukru
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • mléko (dle chuti)
  • směs koření (vysvětleno níže)

Do směsi speciálního koření určeného pro čokoládovou polévku patří:

  • 1 lžička pravé cejlonské skořice
  • ½ lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky mletého annatta
  • ¼ lžičky mletého kajenského pepře
  • ¼ lžičky mletého anýzu

Ve velkém hrnci dáme vařit vodu. Přidáme čokoládu, cukr, vanilku a koření. Vše důkladně promícháme metličkou, dokud se čokoláda a cukr nerozpustí a směs nezačne pěnit. Nalijeme do čtyř velkých servírovacích hrnků a podáváme horké.

Zdroj: WikimediaCommons

Recept na horkou čokoládu ze 17. století

Jak připravovali horkou čokoládu v minulosti? Na jeden šálek byly potřeba tyto ingredience.

  • ½ šálku mléka
  • ½ šálku vody
  • ½ lžíce neslazeného kakaa
  • ½ lžičky cukru
  • ½ lžičky skořice
  • 1/8 lžičky hřebíčku
  • 1/8 lžičky badyánu
  • 1/8 lžičky kajenského pepře

Všechny ingredience je třeba smíchat dohromady a pozvolna zahřívat.

Foto: Shutterstock, zdroj: Factinate, Partylike1660, Atasteofhistorywithjoycewhite.blogspot, Nationaltrustdyrhampark.wordpress