Dopřáváte si rádi kávu ke snídani i během dne? Experti zjistili ne zrovna příznivé informace pro milovníky tohoto světově oblíbeného nápoje, pokud je podáván ve své instantní podobě.
Instantní káva je rozšířená po celém světě. Je jednoduchá na přípravu a její cena není tak vysoká jako kávová zrna. Výzkumy ale jasně ukazují, že je pro zdraví mnohem škodlivější. Dokonce by prý v případě, že by se konzumovala ve velkých dávkách, mohla způsobovat rakovinu.
Co v instantní kávě škodí
V instantní kávě se nachází velké množství akrylamidu, což je látka, která vzniká v potravinách během tepelné úpravy a stojí také za tmavou barvou jídla, když se spálí. Možná nebude nic překvapujícího na tom, že se akrylamid běžně vyskytuje i v cigaretovém kouři. Pokud byste denně vypili deset hrnků instantní kávy, mohli byste si zadělat na velký zdravotní problém, včetně zmíněné rakoviny. Protože však běžný konzument deset hrnků sotva vypije, není až tak čeho se bát. Na druhou stranu experti přiznávají, že instantní káva obsahuje i velkou dávku antioxidantů, které chrání buňky před poškozením.
Pozitiva a negativa kávy obecně
Pokud byste chtěli pomocí kávy udělat něco pro své zdraví, dávat byste si prý měli espresso, které je dobré pro mozek a údajně snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Káva také díky kofeinu působí stimulačně, odstraňuje únavu a zvyšuje pozornost. Pokud se chcete dobře vyspat, neměli byste pít kávu alespoň šest hodin před tím, než se chystáte usnout.
Káva působí příznivě i na střeva a urychluje vyprazdňování, což dokáže snižovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Na druhou stranu se některým jedincům po jeho pití může zhoršovat pálení žáhy a ženy se po menopauze mohou potýkat s rizikem vzniku osteoporózy. Maximální doporučené množství je cca 400 mg kofeinu za den, což odpovídá přibližně 4 hrnkům kávy. Budete-li se držet v těchto mezích, nehrozí vám ze strany kávy žádné nebezpečí.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, BBC, MayoClinic