Co s nedojedenou rýží? Ohřívaná moc dobře nechutná, navíc některé výzkumy tvrdí, že ji musíte ohřát za určitých podmínek, jinak je pro vaše zdraví škodlivá. Takže co s ní?
Co se zbylou rýží?
Z přebytečné uvařené rýže můžete vykouzlit spoustu jídel, proto dejte rýži šanci. Vyzkoušet můžete rýžový nákyp, rýžovou kaši, rýžové placičky nasladko i naslano. Rýží se plní zelenina a dají se z ní připravit také vynikající rýžové krokety. My se spolu mrkneme na slané rýžové placky. A jako bonus na nákyp.
Ingredience na rýžové placky
- 300 g uvařené rýže
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 jarní cibulka
- sůl a pepř
- olej na smažení
Smažené rýžové placičky
V míse smícháme vychladlou uvařenou rýži s vejci a hladkou moukou. Důkladně promícháme. Pak přidáme nasekanou jarní cibulku. Celou směs osolíme a opepříme dle vlastních preferencí. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje. Z připravené rýžové směsi tvarujeme malé placičky, které pokládáme na rozpálený olej. Smažíme z obou stran dozlatova, dokud nejsou placičky krásně křupavé. Hotové placičky necháme okapat na papírové kuchyňské utěrce. Podáváme ještě teplé samostatně nebo jako přílohu.
Tipy pro ještě lepší chuť
- Pro originálnější chuť přidáme do placiček bylinky (čerstvá petržel) nebo koření (kari, chilli).
- Do směsi můžeme také nastrouhat sýr nebo nakrájet trochu šunky.
- Při podávání placičky doplníme dipem, jogurtovým dresinkem nebo salsou.
Recept na rýžový nákyp
- 500 g uvařené rýže
- 500 g jablek či jiného ovoce (může být i čerstvé i kompotované)
- 1 lžička skořice
- 4 vejce
- 2 vaničky tvarohu
- 2 vanilkové cukry
- 1 lžíce citronové šťávy
Vajíčka rozklepneme a vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny. Všechny zbylé ingredience smícháme dohromady, a nakonec k nim vmícháme právě našlehaná vejce. Vylijeme do vymazané formy a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 30-40 minut.
Foto: Shutterstock, zdroj:Toprecepty, Kupi, Martina-jandova, Squirrelsofafeather