Tradiční česká kuchyně byla a je na sladké smažené pokrmy machr. Masopustní koblihy smažené na sádle, oblíbené vdolky z kynutého těsta zdobené povidly nebo tvarohem a taky méně známé Boží milosti, což je smažené velikonoční cukroví. Každá z těchto pochoutek má v historii gastronomie naší země své místo. A se smaženými kefírovými šiškami tomu není jinak.
Co budeme potřebovat?
- 2 vejce
- 150 ml kefíru
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 vanilkový cukr
- 2 lžíce cukru krystal
- špetka soli
- olej na smažení
- cukru moučka na posypání a džem na pomazání
Připravujeme těsto
Ingredience si vyndáme z lednice dostatečně dlouhou dobu dopředu, při přípravě by měly mít pokojovou teplotu. V míse rozšleháme vajíčka a promícháme je s kefírem. V jiné míse smícháme všechny sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva, cukry a sůl), které také důkladně promícháme. Nakonec smícháme mokré i suché ingredience dohromady. Jakmile je těsto kompaktní a hladké, necháme ho 10 minut odstát.
Smažíme šišky
V hlubší pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu. Pomocí dvou lžic předem namočených do oleje nabíráme těsto, které tvarujeme do šišek a vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran do zlatohněda. Hotové šišky pokládáme na kuchyňskou utěrku, ať se zbaví přebytečného tuku. Ještě horké je obalíme v moučkovém cukru a servírujeme s džemem.
Tipy pro ještě lepší výsledek
- Na kefíru nešetřete, kupte kvalitní kefír.
- Do těsta přidejte nastrouhanou citronovou kůru.
- Klidně zkuste i další příchutě. Trochu rumu, vanilkový extrakt nebo skořici.
- Usmažte šišky na kokosovém oleji.
- Místo do cukru namáčejte šišky do javorového sirupu nebo medu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty, Kupi, Najrecept.topky