Mnohem lepší než koblihy. Udělejte si domácí kefírové šišky, trvá to jen pár minut

Tradiční česká kuchyně byla a je na sladké smažené pokrmy machr. Masopustní koblihy smažené na sádle, oblíbené vdolky z kynutého těsta zdobené povidly nebo tvarohem a taky méně známé Boží milosti, což je smažené velikonoční cukroví. Každá z těchto pochoutek má v historii gastronomie naší země své místo. A se smaženými kefírovými šiškami tomu není jinak.

Co budeme potřebovat?

  • 2 vejce
  • 150 ml kefíru
  • 200 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukru krystal
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • cukru moučka na posypání a džem na pomazání

Připravujeme těsto

Ingredience si vyndáme z lednice dostatečně dlouhou dobu dopředu, při přípravě by měly mít pokojovou teplotu. V míse rozšleháme vajíčka a promícháme je s kefírem. V jiné míse smícháme všechny sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva, cukry a sůl), které také důkladně promícháme. Nakonec smícháme mokré i suché ingredience dohromady. Jakmile je těsto kompaktní a hladké, necháme ho 10 minut odstát.

Foto: Shutterstock

Smažíme šišky

V hlubší pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu. Pomocí dvou lžic předem namočených do oleje nabíráme těsto, které tvarujeme do šišek a vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran do zlatohněda. Hotové šišky pokládáme na kuchyňskou utěrku, ať se zbaví přebytečného tuku. Ještě horké je obalíme v moučkovém cukru a servírujeme s džemem.

Tipy pro ještě lepší výsledek

  • Na kefíru nešetřete, kupte kvalitní kefír.
  • Do těsta přidejte nastrouhanou citronovou kůru.
  • Klidně zkuste i další příchutě. Trochu rumu, vanilkový extrakt nebo skořici.
  • Usmažte šišky na kokosovém oleji.
  • Místo do cukru namáčejte šišky do javorového sirupu nebo medu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty, Kupi, Najrecept.topky