Po probiotikách se poohlédneme zejména v době, kdy jsme se úspěšně dostali z nemoci pomocí antibiotik. Právě po léčbě těmito medikamenty je příjem probiotik důležitější, než kdy jindy. Věděli jste, že pro probiotika nemusíte chodit výhradně do lékárny? Tyto „zdravé bakterie“ můžete přirozeně přijímat i ve stravě.
Střevní mikrobiom pro imunitu i dobrou náladu
Probiotika jsou nezbytnou součástí lidského organismu, přičemž mají až překvapivě velký vliv na na jeho celkové fungování. Prostředí, které vytvářejí můžete znát i pod názvem střevní mikrobiom. Ve zkratce se jedná o soubor mikroorganismů, které obývají lidský trávicí trakt. Vedle trávení potravy se starají o produkci vitamínů, regulaci imunitního systému a ochranu proti patogenům. Vyvážený mikrobiom podporuje zdraví a prevenci nemocí, zatímco narušený mikrobiom může přispět k rozvoji různých zdravotních problémů, jako jsou zánětlivá onemocnění střev, obezita a dokonce i duševní nepohoda.
Nedostatek probiotik nemusí být nutně způsoben jen zmíněnými antibiotiky. Na vině je i nevyvážená strava, konzumace alkoholu, kouření, stres a střevní potíže.
Zdravotní zázrak
Probiotika jsou doporučována nejen při užívání antibiotik, ale i tehdy, kdy se objeví rozličné zdravotní obtíže. Mezi ně se řadí například plísňová onemocnění, cukrovka, střevní problémy nebo Crohnova choroba. Pravidelný příjem probiotik se doporučuje i v případě alergií, mléčné intolerance nebo během těhotenství a kojení.
Je libo kefír, kimchi nebo tempeh?
A jaké potraviny patří mezi ty s nejvyšším obsahem probiotik? První na řadě můžeme uvést kefír. Ruku v ruce s ním jde jogurt. U jogurtů je však potřeba sledovat, zda vůbec obsahují bakterie živých kultur. Často se totiž stává, že se tyto bakterie při výrobě ničí procesem pasterizace. Z mléčných výrobků udělá stejnou službu i acidofilní mléko nebo podmáslí.
Hodně probiotik spořádají i milovníci kvašených okurek a kysaného zelí. Neméně zdravý je tradiční korejský pokrm kimchi, který se připravuje z různých druhů kvašené zeleniny. Japonci pak mají svůj fermentovaný čaj známý jako kombucha. Vedle čaje je tu ještě vynikající polévka miso s kořením vyrobeným z fermentované rýže nebo sojových bobů.
V neposlední řadě ještě zmíníme tempeh, který je oblíbenou pochoutkou zejména mezi vegany a vegetariány. Jedná se o fermentovanou sóju, která je nejen bohatá na zdravé bakterie, ale má rovněž vysoký podíl kvalitních bílkovin. Proto zmíněným skupinám strávníků nahrazuje ve výživě maso.
Prebiotika versus probiotika
Kvůli podobnému označení se často pletou probiotika a prebiotika. Nejedná se však o totéž. Prebiotika představují jednoduché cukry, které vytváří vhodné prostředí a zdroj potravy právě pro probiotika. Tato najdete například v luštěninách a v některých druzích ovoce a zeleniny. Proto stačí i jen jedno jablko a střevní bakterie dostanou tolik potřebnou výživu pro nastolení rovnováhy v celém těle.
Foto: Shutterstock, zdroj: Kulturistika, goodFood