To, že je droždí nezbytnou přísadou do mnoha druhů pečiva, ví každý. Někteří z nás si dokonce vybaví také drožďovou polévku a pomazánku, kterou jsme jídávali v dětství ve školce nebo u babičky. Tyto pokrmy jsme buď milovali, nebo nenáviděli. Pojďme si je teď společně připomenout.
Droždí je zdravé
Pokrmy z droždí bychom měli zařadit do svých jídelníčků, jsou totiž prospěšné našemu zdraví. Jistě tušíte, že droždí má blahodárný vliv na naše vlasy, kůži a nehty. Obsahuje totiž vitamín B. Traduje se, že tento vitamín vám zvedne náladu. Dokáže také zatočit s únavou. Dokonce se uplatní i při léčbě ekzémů. Po drožďové polévce nebo pomazánce se zkrátka budete cítit svěží.
Drožďová pomazánka
Droždí se uplatní jak ve studené, tak i teplé kuchyni. Můžete ho použít při vaření polévky nebo k přípravě langošů. Ověřenou klasikou však zůstává drožďová pomazánka. Jak na ni?
Budete potřebovat 1 velkou cibuli, 2 kostky droždí, 2 vejce, 3 jarní cibulky, lžíci rostlinného oleje, 10 g másla, mletý kmín, sůl a pepř.
Nakrájejte na drobno cibuli a nechte ji na rozpáleném oleji zesklovatět. Poté přidejte rozdrobené droždí a dobře ho promíchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte rozklepnutá vejce. Měla by se spojit s droždím a po chvíli získat konzistenci míchaného vejce. Do směsi ještě vmíchejte jarní cibulku. Posypte kmínem, solí a pepřem. Nakonec vmíchejte máslo. A máte hotovo. Pomazánka se nejlépe hodí na čerstvé pečivo.
Foto: Shutterstock
Drožďová polévka
Tato polévka se dobře hodí pro sychravé podzimní dny. Zahřeje a zbaví vás únavy. A navíc krásně voní.
Připravte si 1 kostku kvasnic, 2 velké mrkve, 1 cibuli, 1 petržel, libeček a petrželovou nať, 1 vejce, 1,5 l vody, 1 lžíci másla, dětská krupice, půl lžíce oleje, sůl.
A můžeme se pustit do vaření. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemno. Po té v hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a nechte zesklovatět. a dejte. Očistěte mrkev a petržel a nastrouhejte je na hrubé straně struhadla. Přidejte je k cibuli a chvíli restujte. Rozdrobte droždí a přidejte ho do hrnce. Pořádně ho rozmíchejte a nechte ho rozpustit. Směs zalijte vodou nebo vývarem a posypte solí. Přidejte libeček a nechte směs chvíli povařit. Mezitím vidličkou rozšlehejte v misce vejce s olejem a přimíchejte dětskou krupičku. Směs kapejte přes cedník nebo struhadlo do vroucí polévky. Ještě 2 minuty povařte a pak odstavte. Hotovou polévku dozdobte čerstvou petrželovou natí.
Foto: Shutterstock, zdroj: apetitonline, yumecipe