Holdujete červené řepě? Tato zelenina má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů i antioxidantů a působí pozitivně také na naše srdce. Přesto však její přílišná konzumace může mít i negativní dopady na naše zdraví.
Blahodárné účinky červené řepy
Pokud konzumujete červenou řepu s mírou, ale pravidelně, můžete z jejího složení jen těžit. Jejím hlavním benefitem je aktivace tvorby červených krvinek a zpevňování cévní stěny. Pomáhá při snižování krevního tlaku, čímž zároveň snižuje riziko srdečních chorob a mrtvice. Také tím, že je bohatá na vlákninu, podporuje funkci trávicího traktu, tedy činnost žaludku a střev a pomáhá vylučovat jedovaté látky z těla ven. Co jste možná nevěděli, je to, že zlepšuje zrak, ulevuje při zácpě a krásně se stará o lesk vlasů. Co víc si přát? Není se čemu divit, že je v současné době tolik populární.
Pozor by si měli dát nejen diabetici
Bohužel i tady platí, že všeho moc škodí. Červená řepa obsahuje více cukru, než jiná zelenina, proto by si její množství měli hlídat především diabetici. Pokud tuto zeleninu budou jíst více než je zdrávo, může dojít ke změně hladiny cukru v krvi. Konzumace červené řepy ve velkém množství ale způsobuje i jiné zdravotní komplikace, jako jsou například ledvinové kameny. Obsahuje totiž oxaláty a pokud se jich nahromadí mnoho, vedou právě k tomu nežádoucímu onemocnění, a to především u citlivých osob. Řepa může také způsobit zažívací problémy – zácpu nebo průjem.

Jak vytěžit z řepy maximum
Určitě červenou řepu zařaďte do svého jídelníčku, ale střídejte ji i s jinými druhy zeleniny. Červená řepa je skvělá do salátů, perfektně se hodí k různým sýrům a vlašským ořechům. Můžete ji uvařit a připravit z ní lahodnou pomazánku, polévku nebo ji přidávat ve sterilované podobě k masovým i zeleninovým pokrmům. Je výborná s vařenými bramborami nebo zapečená v troubě s jinou zeleninou. Je nespočet způsobů, jak si na této blahodárné zelenině náramně pochutnat. Tak hurá na to!
Foto: Freepik, zdroj: Medicalnewstoday, Stylecraze