Není pochyb o tom, že smažená jídla patří k oblíbeným druhům úpravy pokrmů. Ať už je to smažené kuře nebo hranolky, každý má alespoň jedno smažené potěšení.
Ačkoli smažení potravin jistě dodá mnohem lepší chuť, může také snížit jejich výživovou hodnotu, pokud nejsou správně připraveny.
Pokud se chcete stravovat zdravěji, aniž byste se museli vzdát smažených jídel, určitě se řiďte těmito tipy.
Čemu se vyhnout
Smažíte nejraději na másle nebo slunečnicovém oleji? Asi vás velmi nepotěšíme při zprávě, že právě tyto tuky jsou pro přípravu smažených pokrmů nejhorší, i když mnoho lidí rádo používá máslo pro jeho lahodnou vůni a chuť.
Každý olej či tuk má svůj tepelný bod, kdy při jeho překročení se z tuků začnou uvolňovat škodlivé látky. U másla můžeme tento jev pozorovat už při 120 stupních Celsia.
V čem smažit
Arašídový olej: Díky vysokému tepelnému bodu a neutrální chuti je to nejlepší pomocník pro zdravé domácí smažení. Je také zdrojem vitamínu E, který zpomaluje proces stárnutí buněk.
Avokádový olej: Tento lisovaný olej s vysokým tepelným bodem (205 °C), efektivně zabrání uvolňování škodlivých látek. Avokádový olej navíc vydrží teplotu až 271 °C.
Olivový olej: Navzdory tomu, co jste možná slyšeli, kvalitní extra panenský olivový olej zvládne působení vysokých teplot díky nízkému obsahu nenasycených tuků. Je také zdrojem antioxidantů.
Kokosový olej: Více než 90 % tuků z tohoto oleje je nasycených, takže je také velmi odolný vůči vysokým teplotám.
Udržujte olej čistý
Je důležité dbát na to, aby byl olej na smažení pěkný a čistý. Pokud ho necháte zestárnout a nashromáždit nečistoty, začne se olej připalovat a jídlo bude mít spálenou chuť. Používání starého oleje také znamená, že olej pravděpodobně ztratil i své živiny.
Nezapomeňte tedy co nejčastěji vylovit volně plovoucí drobky a vyměnit olej, jakmile začne stárnout.
Vylepšete těsto
Dobré těsto na jídlo je velmi důležité pro skvělou chuť jídla, ale způsob přípravy těsta může rozhodnout o tom, zda vaše smažené pochoutky budou zdravou pochoutkou, nebo mastnou kaší.
Mnoho lidí pravděpodobně používá k přípravě těsta hladkou mouku. Univerzální mouka funguje dobře, protože obsahuje lepek, který pomáhá dobře přilnout k jídlu, ale také může absorbovat hodně oleje. Místo univerzální mouky s vysokým obsahem lepku můžete do těsta použít bezlepkovou alternativu.
Hlídejte teplotu oleje
Jedna z věcí, kterou většina lidí při snaze o přípravu zdravého smaženého pokrmu nezvládne, je ujistit se, že teplota oleje je taková, jaká má být. Ideální teplota oleje na smažení je mezi 150 až 190 stupni Celsia.
Pokud není olej na smažení dostatečně horký, jídlo má mnohem více času na nasáknutí většího množství oleje.
Pokud je olej příliš horký, může dojít k jeho přepálení, což nejenže způsobí, že jídlo nebude chutnat dobře, ale představuje také velké bezpečnostní riziko.
Foto: Shutterstock, zdroj: Taste of Home, Lifehack, BBC Good Food