Nedovařené těstoviny se dají ještě zachránit pomocí těchto triků

Nedovařené těstoviny sice nejsou takovou pohromou jako těstoviny převařené, ale i tak to není nic příjemného. Žádná zdravotní rizika naštěstí sice nehrozí, ale nedovařené těstoviny prostě dobře chutnat nebudou. Budete je chřoupat jak Marfuša ořechy. Jakými způsoby tedy tuhle menší katastrofu napravit? A jak vlastně docílit pravých italských těstovin?

Uvařte těstoviny znovu

Nejjednodušší způsob, jak těstoviny zachránit. Prostě je znovu hoďte do vroucí vody. Teď je ovšem pro jistotu po půl minutě kontrolujte, abyste je pro změnu nerozvařili. Můžete použít vodu starou, ale klidně i novou.

Dovařte těstoviny v omáčce

Pokud jste plánovali těstoviny podávat s omáčkou, nasypte je do ní a dejte omáčku vařit. Těstoviny se dovaří společně s ní. Nezapomeňte přilít trochu vody, těstoviny vodu pohlcují. Jemně promíchávejte, ať se těstoviny nepřipálí, ale dejte pozor, ať je nerozlámete.  

Dodělejte těstoviny v mikrovlnce

Nedovařené těstoviny přesypte do skleněné mísy, kterou zakryjte folií vhodnou do mikrovlnné trouby. Jeden roh nechte pootevřený, ať může teplo unikat. Těstoviny vařte 1-2 minuty. Pokud nejsou hotové, pokračujte v ohřívání.

Foto: Shutterstock

Těstoviny musí být Al dente

Tohle slovní spojení určitě znáte z reklamy. „Al dente“ znamená po italsku „pevné na skus“. Tak akorát uvařené těstoviny mají být na povrchu mírně tvrdé a vevnitř měkké.

Jak uvařit těstoviny?

Na 100 g suchých těstovin budete potřebovat litr vody. A na jeden litr vody lžíci soli. Nebojte, těstoviny přesolené nebudou. Vařte v dostatečně velkém hrnci, ať těstovinky mají prostor. A nezapomeňte čas od času zamíchat.

Nalijte do hrnce vařit požadované množství vody a až voda vře, osolte ji. Pak do ní nasypte těstoviny tak, ať jsou zcela ponořené. Pravidelně míchejte a nechte těstoviny vařit tak dlouho, jak to doporučují na obalu.

A co když jsou těstoviny rozvařené?

Řešení je jednoduché. Smíchejte je s nakrájenou šunkou a zeleninou. Zalijte mlékem s rozšlehaným vajíčkem, osolte, opepřete, přelijte do vymazaného pekáče a upečte. Těsně před dopečením posypte strouhaným sýrem. Odvážnější mohou vyzkoušet frittatu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Instacart, Maminka