Nekynuté šátečky s povidly. Lehoučký dezert se rozplývá na jazyku

Přemýšlíte, co upéct ke kávě na odpolední návštěvu u známých či rodiny? Volba je jasná. Nekynuté šátečky s povidly s drobenkou. Uvidíte, že se po nich jen zapráší, přitom příprava naštěstí není kdovíjak zdlouhavá nebo složitá. Vynikajícím receptem potěšíte chuťové buňky a stoprocentně zaujmete.

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • sůl
  • 30 g moučkového cukru
  • 5 lžic mléka
  • 1 vejce
  • 250 g změklého másla
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • povidla

Na drobenku:

  • 20 g másla
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru

Příprava těsta

Hladkou mouku prosejeme do mísy a uděláme důlek. Do něj nasypeme 42 g rozdrobeného droždí, 30 g cukru moučka, špetku soli a přidáme 5 lžic mléka. Počkáme pár minut, necháme vzejít kvásek. Poté do těsta ještě rozklepneme 1 vejce a přidáme 250 g změklého másla nakrájeného na plátky. Rukama zaděláme těsto, důkladně prohněteme.

Jde se na drobenku

Na talíř položíme 20 g másla a nasypeme 5 lžic polohrubé mouky a 3 lžíce moučkového cukru. Prsty prohněteme a vytvoříme drobenku.

Foto: Shutterstock

Vyrábíme šátečky

Hladkou moukou posypeme vál nebo kuchyňskou linku. Vyklopíme na ni těsto, které válečkem rozválíme. Jakmile máme pěkný, tenký plát, rozkrájíme ho na stejně velké čtverečky. Můžeme krájet klasickým nožem nebo třeba vyzkoušet, jestli nám náhodou lépe neposlouží třeba kráječ na pizzu. Pomocí dvou lžic na každý čtvereček umístíme povidla. Šáteček zabalíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Šátečky přemístíme na nevymazaný plech nebo pekáč a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 15 minut.

Pár zajímavostí o povidlech

Povidla prý v Čechách byla známa už od doby panování Karla IV. Dochované záznamy pak odkazují na 15. století. Původně povidla pochází z Balkánu. Tradiční, klasická povidla se vaří na otevřeném měděném kotli, za stálého míchání, pod kterým se topí dřevem. Proces trvá velmi dlouho. Povidla obsahují vlákninu, draslík, hořčík nebo třeba fosfor. Nejčastěji se využívají jako pomazánka a náplň do buchet, koláčků, šátečků a knedlíků. Lidé s diabetem a nadváhou by jejich konzumaci měli omezit.

Foto: Shutterstock, zdroj: Veselygrunt, Toprecepty