Nejspíš jste už mnohokrát za život zaznamenali, že je potřeba jíst více vlákniny. Ale proč vlastně? A v jakých potravinách ji hledat? Dovede vláknina skutečně zázraky?
Co je vláknina?
Vláknina je složka potravy rostlinného původu. Obsahuje ji zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny a celozrnné pečivo. V trávicím traktu se nerozkládá a díky její schopnosti nabalovat na sebe další nežádoucí látky pomáhá tělo čistit. Absorbuje vodu a urychluje peristaltiku.
Z čeho vlákninu přijímat?
Asi nejvíce vlákniny najdeme v ovesných vločkách, otrubách, švestkovém kompotu, hrachu, fazolích, kukuřici, banánech, celozrnném chlebu, neloupané rýži, datlích, fíkách, sušeném ovoci a listové zelenině. Slušné množství vlákniny obsahují jablky, ořechy, pomeranče nebo celer.

Problém dnešní doby
Stravovat se jako naši předci bychom si zřejmě nepřáli, nicméně jejich trávení a vlastně celé tělo fungovalo mnohem lépe než naše právě díky potravinám, které z dnešních stolů téměř vymizely. Těmi jsou například pohanka, jáhly, otruby a luštěniny obecně. Všechny tyto vlákninou nabité potraviny nejsou v naší stravě zastoupeny v dostatečném množství, z čehož plyne mnoho problémů. Proto je vhodné pouvažovat o možnostech, jak vlákninu do svého jídelníčku vpašovat. Dobrým startem jsou ovesné vločky k snídani a taky ovoce nebo zelenina ke každému jídlu.
Snížené riziko rakoviny
Všemi svými pozitivními vlastnostmi vláknina nejen optimalizuje trávení, ale navíc výrazně snižuje riziko rakoviny střev a konečníku. Ale nejde jen o tyto dvě rakoviny. Dle nedávných výzkumů dostatečný příjem vlákniny působí preventivně také proti rakovině prsu. A poslední skvělá zpráva? Když budeme pravidelně přijímat vlákninu, pomůže nám to držet si optimální váhu, což také nepřímo snižuje riziko rakoviny, protože mnoho rakovin je spojeno právě s nadváhou.
Foto: Freepik, zdroj: Cancerresearchuk.org, Vlaknina, Aicr.org