Nepečený lehký dort z tvarohu. Chutný a rychle hotový dezert na teplé dny

Ať už chystáte pohoštění pro návštěvu nebo vás prostě jen v letních dnech honí mlsná, řešení je snadné. Pusťte se do výroby lehoučkého, chutného nepečeného dortu z tvarohu. Oblíbený napříč generacemi potěší každého mlsouna. A jako bonus můžete zkusit ještě dva letní dezerty.

Nepečený tvarohový dezert s piškoty

  • 500 ml mléka
  • 2 balíčky pudinkového prášku (nejlépe vanilkový, ale můžete klidně zaexperimentovat)
  • 0,5 kg tvarohu
  • cukr
  • piškoty
  • ovoce (čerstvé nebo kompotované)

Pudingy uvaříme v ½ litru mléka. Necháme chvíli vychladnout. Vmícháme tvaroh a dosladíme podle osobních preferencí.

Dno dortové formy poklademe piškoty. Na piškoty dáme ovoce. Pak to celé zalijeme zhruba půlkou pudinkovo-tvarohové směsi. Postup znovu opakujeme. Naklademe piškoty, ovoce a zalijeme zbytkem. Dáme vychladit do lednice, chce to pár hodin, ideálně přes noc.

Meruňkové frozen bites

Dalším letním dezertem jsou tzv. frozen bites. Jde o novinku, ale až ochutnáte, nebudete věřit svým chuťovým pohárkům.

  • 5 meruněk
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 80 g hořké čokolády

Meruňky pokrájíme na menší kostičky a smícháme společně s řeckým jogurtem a javorovým sirupem. Vytvoříme z nich placičky, které pokládáme na pečicí papír. Dáme je ztvrdnout do mrazáku. Mezitím si rozpustíme hořkou čokoládu. Mírně zmražená jogurtová kolečka v ní obalujeme, odložíme na pečicí papír a dáme na několik hodin zamrazit.

Foto: Shutterstock

Pana cotta s lesním ovocem

Na pana cottu budeme potřebovat tyto suroviny.s

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml smetany na vaření
  • 6 plátků plátkové želatiny
  • 1 vanilkový lusk
  • 60 g moučkového cukru

Omáčka:

  • 175 g cukru
  • 175 ml vidy
  • 250 g lesního ovoce
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce ovocného likéru
  • lesní ovoce a máta na dozdobení

Do hrnce se studenou vodou vložíme plátky želatiny a necháme ji odstát, aby změkla a nabobtnala. Obě smetany nalijeme do dalšího kastrůlku, přidáme cukr a promícháme. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a nožem vydlabeme dřeň. Tu vhodíme ke smetaně a vše dáme vařit. Pak přimícháme želatinu a ještě 2 minuty povaříme, odstavíme a necháme směs vychladnout.

Pustíme se do přípravy omáčky. V kastrůlku rozpustíme cukr ve vodě a přivedeme k varu. Přidáme lesní ovoce, citronovou šťávu a ovocný likér. Vše krátce povaříme, aby se alkohol odpařil. Odstavíme a také necháme vychladnout.

Do připravených skleniček/mističek nalijeme nejdřív trochu omáčky a na to smetanový krém. Dáme na pár hodin do ledničky. Před podáváním ozdobíme lesním ovocem a mátou.

Foto: Shutterstock, zdroj: Aktin, Recepty, PrimaFresh