Ať už chystáte pohoštění pro návštěvu nebo vás prostě jen v letních dnech honí mlsná, řešení je snadné. Pusťte se do výroby lehoučkého, chutného nepečeného dortu z tvarohu. Oblíbený napříč generacemi potěší každého mlsouna. A jako bonus můžete zkusit ještě dva letní dezerty.
Nepečený tvarohový dezert s piškoty
- 500 ml mléka
- 2 balíčky pudinkového prášku (nejlépe vanilkový, ale můžete klidně zaexperimentovat)
- 0,5 kg tvarohu
- cukr
- piškoty
- ovoce (čerstvé nebo kompotované)
Pudingy uvaříme v ½ litru mléka. Necháme chvíli vychladnout. Vmícháme tvaroh a dosladíme podle osobních preferencí.
Dno dortové formy poklademe piškoty. Na piškoty dáme ovoce. Pak to celé zalijeme zhruba půlkou pudinkovo-tvarohové směsi. Postup znovu opakujeme. Naklademe piškoty, ovoce a zalijeme zbytkem. Dáme vychladit do lednice, chce to pár hodin, ideálně přes noc.
Meruňkové frozen bites
Dalším letním dezertem jsou tzv. frozen bites. Jde o novinku, ale až ochutnáte, nebudete věřit svým chuťovým pohárkům.
- 5 meruněk
- 200 g řeckého jogurtu
- 1 lžíce javorového sirupu
- 80 g hořké čokolády
Meruňky pokrájíme na menší kostičky a smícháme společně s řeckým jogurtem a javorovým sirupem. Vytvoříme z nich placičky, které pokládáme na pečicí papír. Dáme je ztvrdnout do mrazáku. Mezitím si rozpustíme hořkou čokoládu. Mírně zmražená jogurtová kolečka v ní obalujeme, odložíme na pečicí papír a dáme na několik hodin zamrazit.
Pana cotta s lesním ovocem
Na pana cottu budeme potřebovat tyto suroviny.s
- 400 ml smetany ke šlehání
- 200 ml smetany na vaření
- 6 plátků plátkové želatiny
- 1 vanilkový lusk
- 60 g moučkového cukru
Omáčka:
- 175 g cukru
- 175 ml vidy
- 250 g lesního ovoce
- ½ lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce ovocného likéru
- lesní ovoce a máta na dozdobení
Do hrnce se studenou vodou vložíme plátky želatiny a necháme ji odstát, aby změkla a nabobtnala. Obě smetany nalijeme do dalšího kastrůlku, přidáme cukr a promícháme. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a nožem vydlabeme dřeň. Tu vhodíme ke smetaně a vše dáme vařit. Pak přimícháme želatinu a ještě 2 minuty povaříme, odstavíme a necháme směs vychladnout.
Pustíme se do přípravy omáčky. V kastrůlku rozpustíme cukr ve vodě a přivedeme k varu. Přidáme lesní ovoce, citronovou šťávu a ovocný likér. Vše krátce povaříme, aby se alkohol odpařil. Odstavíme a také necháme vychladnout.
Do připravených skleniček/mističek nalijeme nejdřív trochu omáčky a na to smetanový krém. Dáme na pár hodin do ledničky. Před podáváním ozdobíme lesním ovocem a mátou.
Foto: Shutterstock, zdroj: Aktin, Recepty, PrimaFresh