Pokud jde o tuky ve stravě, záleží především na typu tuků, které jíte.
Na rozdíl od dřívějších dietních doporučení propagujících nízkotučnou dietu, novější výzkumy ukazují, že zdravé tuky jsou nezbytné a zdraví prospěšné.
Jaké tuky si můžete bez výčitek dát a kterým byste se měli raději vyhnout?
Zdravé tuky
Nenasycené tuky jsou známé jako “dobré tuky”, protože jsou prospěšné pro vaše srdce, cholesterol a celkové zdraví.
Tyto tuky pomáhají:
- Snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
- Snížit hladinu špatného LDL cholesterolu a zároveň zvýšit hladinu dobrého HDL cholesterolu.
- Zabránit abnormálnímu srdečnímu rytmu.
- Snížit hladinu triglyceridů spojených se srdečními chorobami a bojovat proti zánětům.
- Snížit krevní tlak.
Mezi potraviny s vysokým obsahem kvalitních tuků patří rostlinné oleje (např. olivový, řepkový, slunečnicový, sójový a kukuřičný), avokádo, ořechy, semena a ryby.
Špatné tuky
Jiným jménem transmastné kyseliny zvyšují riziko výše zmíněných onemocnění, i když se konzumují v malém množství.
Potraviny obsahující transmastné kyseliny jsou obsaženy především ve zpracovaných potravinách.
Škodlivé tuky obsahuje:
- Komerčně pečené pečivo, sušenky, koblihy, muffiny, koláče a dokonce těsto na pizzu.
- Balené “snacky” jako krekry, popcorn do mikrovlnné trouby, chipsy aj.
- Margarín.
- Smažené potraviny jako hranolky, smažené kuře, kuřecí nugety a obalované ryby.
Naštěstí byly transmastné kyseliny z mnoha těchto potravin odstraněny. Při nakupování se přesto doporučuje volit čerstvé nezpracované potraviny.
Nasycené tuky
Nasycené tuky sice nejsou tak škodlivé jako transmastné, ale mohou zvyšovat hladinu špatného LDL cholesterolu a jejich nadměrné množství může mít negativní vliv na zdraví srdce, proto je lepší konzumovat je s mírou.
I když není nutné vyškrtnout ze stravy všechny nasycené tuky, většina odborníků na výživu doporučuje omezit je na 10 % vašeho denního příjmu.
Mezi hlavní zdroje nasycených tuků patří:
- Červené maso (hovězí, jehněčí, vepřové).
- Kůže z kuřecího masa.
- Plnotučné mléčné výrobky (mléko, smetana, sýry).
- Máslo.
- Zmrzlina.
- Sádlo.
- Některé oleje, jako je kokosový a palmový olej.
Foto: Shutterstock, zdroj: EveryDayHealth, Webmd, HeartFoundation