Pokud v současnosti skladujete syrové brambory v lednici, měli byste si to pořádně rozmyslet, protože nové zprávy upozorňují na možná zdravotní rizika jejich skladování při nízkých teplotách.
Jaké problémy vám může tato častá chyba přinést a je to vůbec důvod k panice?
Možný vznik rakoviny
Při nízkých teplotách se v bramborách rozkládá sacharóza na glukózu a fruktózu, které mohou při vaření tvořit akrylamid. Vzniká při vaření za vyšších teplot s vysokým obsahem sacharidů a aminokyseliny.
Zmíněný toxin je karcinogen a vyskytuje se v řadě potravin, například v kávě a bramborách.
Akrylamid se dostal na titulní stránky novin, protože odborníci začali varovat před možným rizikem rakoviny spojeným s touto chemickou látkou.
Je to důvod k panice?
Mnozí skladují brambory v lednici odjakživa, proto by je zjištění o vzniku zdravotních problémů mohlo skutečně vyděsit.
Představa, že cigarety obsahují totéž co slupky na chlazených bramborách může být totiž velmi odpudivá.
Míry akrylamidu v bramborách nejsou natolik vysoké, aby rychle způsobily problémy, navíc pokud jste brambory právě vytáhli z lednice, můžete míry tohoto škodlivého toxinu jednoduše snížit.
Namočte brambory do vody na 30 minut před tím, než je zpracujete. Pokud je máte v plánu smažit, nezapomeňte je pořádně vysušit.
Jak brambory skladovat?
Při skladování brambor v domácnosti je třeba respektovat určité zásady. Základem je prostor, kde umíme zamezit přístupu světla, teplota kolem 4 °C a relativní vlhkost v rozmezí 80 – 90 %.
Samozřejmě po omezenou dobu lze brambory uchovat na balkoně, sklepních prostorách bytů apod.
Pozor na zelené konce
Určité riziko představují brambory zelené nebo naklíčené.
Mohou obsahovat látky – alkaloidy chakonin a solanin. Jejich požití v nadměrném množství může být pro lidský organismus nebezpečné.
Foto: Shutterstock, zdroj: Thehealthy, Goodhousekeeping, Mirror.co.uk