Smažené jídlo vám chutná, ale samotné smažení z duše nesnášíte? Nedivím se. Smažením totiž dokonale „provoníte“ celý byt, a hlavně prskající olej zvládne zaneřádit skoro celou kuchyň. Což o to, není na škodu smažené jídlo omezit, stejně není zdravé, ale teď před Vánoci se vám určitě nějaké ty triky, jak kapry, řízky a filé usmažit bez prskání, budou hodit. Jdeme na to.
Je to o technice
Nejen kvalitní nádobí vám může pomoct. Maso nebo i cokoliv jiného se nesmí při smažení do pánve ledabyle pohodit. Suroviny je potřeba vkládat hezky pozvolna, opatrně, z co nejmenší výšky a to nejlépe pomocí kleští. Do vroucího oleje byste nikdy neměli dávat mražené potraviny. Když se sejde horký olej s ledovou vodou, to je teprve tanec.
Suroviny by měly být co nejsušší
Prskání oleje způsobuje jeho kontakt s vodou. Proto plátky masa nebo filety vždy co nejpečlivěji vysušte. Stejně tak dbejte na to, abyste pracovali se suchými nástroji jako je vařečka, kleště nebo obracečka. Dost často se také stane, že si umyjete ruce, jdete obracet maso a voda z rukou nakape do pánve. Dávejte si pozor a snažte se eliminovat veškerou vodu.
Zvolte vhodný olej
Není olej jako olej. Každý tuk má jiný tzv. kouřový bod, což může ovlivnit, kdy se začne přepalovat a jak bude prskat. Ke smažení se nejlépe hodí rafinovaný řepkový nebo olivový olej.
Zkuste ocet
Ocet je záchranář domácnosti. Nejen, že čistí a dezinfikuje, on vám pomůže dokonce i s tím smažením. Před smažením suchou pánev potřete tamponkem namočeným do octa. Tato vrstva pomůže lépe absorbovat vodu. A na chuť ani vůni takové množství octa vliv mít nebude.
Další triky
Dobře prý funguje, když do rozpáleného oleje ve chvíli, kdy začne pěnit, vložíte korek. Před nalitím oleje do pánve ji posypte trochou soli, zabrání prskání. Anebo si kupte speciální ochranné síto, které kapičkám oleje nedovolí proskočit, přitom tekutina se může v klidu odpařovat. Slouží jako speciální poklice a hlavně v Americe si ho nemohou vynachválit.
Foto: Shutterstock, zdroj: Quora, Aktin, Kupi, wikiHow