Opičí chléb je chutný kynutý dezert s vůní skořice

Tento legendární recept se vší pravděpodobností přivezli do Ameriky maďarští migranti. Svou popularitu získal v 50. a 60. letech minulého století díky světoznámým kuchařkám Betty Crocker. Od 80. let čas od času zavoněl snad v každé americké domácnosti a dnes se dere do povědomí celého světa.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažného polotučného mléka
  • 75 g cukru krupice
  • 5 g soli
  • 50 g změklého másla
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 200 ml javorový sirup

Na obalení budeme potřebovat:

  • 250 g třtinového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 200 g rozpuštěného másla

Příprava těsta

V troše vlažného mléka rozmícháme rozdrobené droždí a necháme při pokojové teplotě asi 10 minut odpočinout. Do této mísy pak prosejeme hladkou mouku, přidáme krupicový cukr, sůl a změklé máslo. Jakmile je těsto zpracováno, přidáme vajíčko a za postupného přilévání zbytku mléka vypracujeme vláčné, poměrně dost lepivé těsto.

Kynutí těsta

Jakmile se těsto začne odlepovat od stran mísy, vyklopíme ho na lehce pomoučněný vál a ještě naposledy prohněteme, pak vytvarujeme kouli, vrátíme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou folií a necháme při pokojové teplotě vykynout na dvojnásobek velikosti, bude to trvat přibližně 60-90 minut.

Foto: Freepik

Vrstvení do formy

Velkou bábovkovou formu vymažeme máslem. Nachystáme si dvě misky. Do jedné smícháme třtinový cukr se skořicí, do druhé nalijeme rozpuštěné máslo. Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou pracovní plochu, prohněteme a rozdělíme na 35-40 stejných kousků. Z každého vyválíme kuličku, obalíme ji v rozpuštěném másle a poté ve směsi cukru a skořice. Obalené kuličky vrstvíme do vymazané bábovkové formy, až bude z ¾ plná.

Druhé kynutí a pečení

Formu překryjeme potravinářskou folií a necháme dalších 45 minut kynout při pokojové teplotě. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Jakmile monkey bread vykyne do výšky formy, dáme péct na 25-30 minut. Po dopečení polijeme polovinou javorového sirupu. Po dvou minutách vyklopíme na talíř a polijeme zbytkem javorového sirupu. Nejlépe chutná ještě teplý. Je velmi oblíbený, protože ho nekrájíme, ale snadno trháme rukama.

Foto: Shutterstock, zdroj: Fresh.iprima, Apetitonline, Vunechleba, Allrecipes